Hur bränner man fett på magen?

platt mage

Vad är de entusiastiska reklamjinglarna på internent utlovar så går det inte att punktförbränna fett på magen, utan man måste inrikta sig på att bränna fett över lag och vänta på att kroppen ska ta bort en del av fettreserverna på magen. När man går ned i vikt genom att bränna fett tar kroppen fettet från många olika delar av kroppen där det legat lagrat – inklusive magen. Detta gäller både det ytliga fettet och det fett som ligger lagrat längre in.

Här kommer därför en del trips på hur du bränner fett över lag – inte bara på magen!

  1. Konditionsträna i intervaller

Intervallträning är en effektiv metod för att bränna fett, vilket är särskilt viktigt om man inte har så mycket tid att lägga ned på träningen. Varva mellan att konditionsträna nästa på gränsen till vad du klarar av en liten stund, och gå sedan ned till att anstränga dig på en betydligt lägre nivå en liten stund, innan du ökar igen, och så vidare. Detta är effektivare än att låta kroppen anstränga sig i ett jämnt tempo.

En studie som publicerades i International Journal of Obesity visade att personer som genomförde 20 minuters intervallträning på spinningcyklar brände mer fett än de som genomförde ett spinningpass på 40 minuter med jämn intensitet under hela passet.

  1. Styrketräna

Att bygga och bibehålla muskler kräver energi, så för den som tränar styrketräning är det enklare att gå ned i fettvikt. En studie genomförd av forskare vid Harvard University i USA har visat att 20 minuters styrketräning per dag är en mycket effektiv metod för att behålla midjemåttet.

Obs: När du styrketränar och bygger muskler bör du inte stirra dig blind på vad vågen säger, för muskler väger mer än fett. Ett bättre mått är hur kläderna sitter över magen och hur frisk och stark du känner dig överlag.

träna magen

  1. Forma magmusklerna

Det går inte att punktbränna fett på magen genom styrketräning, men om man bygger upp sina muskler i det området (både mage och rygg) kan man få bättre hållning och en mindre pluffsig mage, vilket i sin tur gör att magen ser snyggare ut. Ta gärna hjälp av en tränare för att skapa ett träningsschema som inkluderar många olika muskler i området.

  1. Periodisk fasta

Att dra ned på mängden kalorier i kosten kan verka så enkelt i teorin och vara så svårt i praktiken. En metod som fungerar bra för vissa är att begränsa den del av dygnet då man äter, och se till att samtliga måltider under dygnet äts inom en åttatimmarsperiod. Därefter följer 16 timmar då kroppen inte får någon föda alls (däremot vätska vid behov). Man kan till exempel nöja sig med vätska till frukost, starta sitt ätande med lunch klockan 12 och sedan få in övriga måltider innan klockan 20 på kvällen. Inget småätande på kvällskvisten alltså! En annan lösning är att äta frukost klockan 7 och få in alla dygnets måltider innan klockan 15 på eftermiddagen.

  1. Få matsmältningsaparaten att fungera som den ska

Är det verkligen bara fett som får din mage att se stor ut, eller handlar det om att matsmältningssystemt är uppblåst, till exempel på grund av gaser? Det finns många hälsoproblem som kan orsaka uppsvälld mage, till exempel glutenintolerans, laktosintolerans, IBS, och allmän stress. Kontakta en läkare för en undersökning om din mage är svullen.

Om du ofta har problem med förstoppning som får magen att svullna kan det beror på att din kost inte är ideal, till exempel vad gäller mängden fibrer och fett. Attt man motionernar för lite är en annan vanlig anledning till förstoppning. Om du inte kommer till rätta med problemen på egen hand, kontakta läkare eller dietist.