Efedrin

Vad är efedrin

efedrin (ask från Galenski)Efedrin är stimulantia. Som medicin används den mot lågt blodtryck under kirurgi och mot astma, narkolepsi och mot fetma. Efedrin var länge ett populärt kosttillskott för kroppsbyggare och för alla som ville gå ner i vikt. Ämnet ökar ämnesomsättning, minskar matsuget (dämpa aptiten) och ger mer energi. Tre effekter som gör det lättare att gå ner i vikt. Dels genom att låta dig bränna fler kalorier varje dag, dels genom att göra det lättare att äta mindre och dels genom att ge dig energi att träna hårdare.

Ämnet har tyvärr potentiellt mycket farliga biverkningar och ämnet får därför ej längre säljas i mat eller kosttillskott. För att få säljas på den Svenska marknaden måste ett kosttillskott eller medicin som ha tillstånd från läkemedelsverket. Det finns för närvarande inga receptfria tillskott eller mediciner som innehåller efedrin.

Efedrin effekt och resultat

Efedrin var mycket populärt av en mycket enkel anledning. Efedrin fungerar. Detta är också anledningen att många väljer att själva ta in ämnet till Sverige från länder där det fortfarande får säljas såsom t.ex. från Stor Britannien. Ämnet ger märkbart mer energi, minskad aptit och en märkbart ökad ämnesomsättning.

Den ökade ämnesomsättning hjälper dig som tidigare nämnt att gå ner i vikt men den största effekter ser du från det faktum att du får energi att träna mycket hårdare och därför kan se mycket större viktnedgång än du gör utan drogen.

Om du letar efter ett bantningspiller som kan hjälpa dig att gå ner i vikt utan att träna så finns det bättre alternativ  såsom Burn X5. De effekter du får utan att röra dig kommer dock alltid vara mer begränsade än de du ser om du kombinerar träning, bantningspiller och en bättre diet.

Efedrin är ett bra tillskott för ökad fettförbränning men det är inte mycket bättre än olika lagliga alternativ och det finns ingen anledning att försöka köpa efedrin från olika internetsidor. Det finns bra alternativ som du kan köpa från pålitliga källor som du vet skickar dina tillskott och som inte stjäl din kreditkortsinformation.

Du kan läsa mer om olika alternativ längre ner på sidan.

Ger efedrin större muskler?

Nej. Detta är en vanlig myt. Kroppsbyggare tar det inte för att få större muskler utan för att minska sin fettprocent och få mer definierade muskler. Med detta sagt så ger dig ämnet mer energi så att du kan träna hårdare. Men det samma är sant för koffein som är lagligt och har färre allvarliga biverkningar.

Kan efedrin hjälpa till med viktnedgång?

Ja. ämnet kan hjälpa dig gå ner i vikt genom att höja din ämnesomsättning, öka din kaloriförbränning, och dämpa din aptit.

Är efedrin olagligt

Ja, Efedrin är olagligt att sälja i mat och kosttillskott sedan 2005. Substansen ses som läkemedel och det krävs därför godkännande från läkemedelsverket för att få sälja produkter som innehåller efedrin. Det finns så vitt vi vet inga av Läkemedelsverket godkända produkter på marknaden just nu som inte kräver recept. Det finns dock olagliga produkter som säljs online som innehåller efedrin. Vi rekommenderar att man undviker dessa eftersom det finns bra lagliga alternativ. Ett vanligt alternativ är synefrin men även synefrin förbjuds i allt fler länder. Du kan läsa mer på vår sida om synefrin.

Observera att det är olagligt att sälja tillskottet. Det är inte olagligt att inneha eller använda efedrin.

Du får inte föra in efedrin i Sverige om du inte har ett medicinskt behov av det. Om du har ett medicinskt behov av substansen får du eftersom ämnet är dopingklassat bara ta in 14 dagars förbrukning.

Är efedrin narkotikaklassat?

Nej, ämnet är inte narkotikaklassat även om många tror det. Substansen är klassificerad som ett läkemedel som det krävs godkännande från läkemedelsverket att sälja. Det är dock inte narkotika. Med detta sagt så kan substansen göra så att man testar positivt för amfetamin i preliminära test. Mer avancerade test luras normalt inte.

Efedrin kan användas för att framställa Amfetamin och om man har stora mängder kan detta ses som att man avser att framställa narkotika. (om man inte kan bevisa att man har det för annat syfte)

Är efedrin doping?

Ja. ämnet är dopingklassat av WADA ( World Anti-Doping Agency), Internationella olympiska kommittén och Riksidrottsförbundet. Du får inte använda substansen om du skall delta i några tävlingar som arrangeras i samarbete med någon av dessa två organisationer. Om du tävlar i en sport som inte samarbetar med riksidrottsförbundet så bär du se vilka regler som gäller för det förbund som reglerar doping inom din sport.

Efedrin straff

Det är lagligt att inneha och använda efedrin. Du riskerar därför inget legalt straff av att använda det. Med detta sagt så är efedrin dopingklassat och vissa gym kan stänga av dig om du tester positivt för efedrin utan recept. T.ex. så stänger Friskis och Svettis av användare som tar dopingklassade substanser.

Det är inte svårt att hitta ett gym som inte bryr sig om efedrin.

Köpa efedrin lagligt på nätet

Efedrin är inte reglerat i England och det är därför möjligt att köpa substansen lagligt i England. Det finns flera företag i England som säljer via postorder och levererar till Sverige. Eftersom paketet skickas inom EU kommer det normalt fram mycket snabbt och utan problem med tullen. Detta innebär dock inte att det är lagligt att ta in i Sverige på detta sätt. Ämnet är dopingklassat och får därför inte tas in i Sverige via post. Det är med andra ord olagligt att köpa  från utlandet och få det levererat till Sverige. Detta trots att du får inneha och använda substansen.

Vi rekommenderar inte att du köper efedrin från utlandet. Det finns många andra ämnen som ger lika bra effekt och som är lagliga i Sverige. Det finns med andra ord ingen anledning att riskera att olagligt importera efedrin (även om risken är liten) eftersom det finns fullgoda alternativ som är säkrare att använda och som inte har samma farliga biverkningar.

Biverkning

Efedrin kan ha en rad olika biverkningar

Hjärt- och kärlsystemet

De allvarligast biverkningar hos efedrin är att det kan påverka hjärt- och kärlsystemet och orsaka hjärtklappning, oregelbundet puls, högt blodtryck och hjärtattacker. Det finns ett antal bekräftade fall där individer har dött av biverkningarna Detta har vanligtvis rört sig om personer som har tagit mycket större doser än rekommenderat men man kan aldrig veta vilken tolerans man har och om man har låg tolerans kan även små doser skapa problem med hjärt- och kärlsystemet. Det är mycket viktigt att omedelbart sluta ta tillskottet om man upplever denna typ av biverkningar.

Hudproblem

En vanlig biverkning  är att man får höjd kroppstemperatur och svettas mer än vanligt. Det är också relativt vanligt man får akne.

Illamående

Ämnet kan ge illamående. Detta är en relativt vanlig biverkning men den drabbar trots detta bara en mindre del av alla som tar efedrin. Det är vanligt att denna biverkning går över efter några dagar när magen har vant sig vid tillskottet.

Svårt att kissa

Tillskottet kan göra det svårt att kissa genom att dra ihop ringmuskeln kring urinröret. Ämnet kan också dra ihop blodkärlen kring njurarna vilket också gör att man urinerar mindre.

Centrala nervsystemet

Ämnet kan ge en lång rad biverkningar som är relaterade till det centrala nervsystemet. Detta kan omfatta allt från att man känner sig rastlös till paranoia och hallucinationer. Mer allvarliga biverkningar är ovanliga.

Andra biverkningar

Efedrin kan i vissa fall även ge en rad andra biverkningar såsom huvudvärk, yrsel, nervositet, irritabilitet, rastlöshet, svaghet och mycket annat. De flesta som tar efedrin upplever inga eller ringa biverkningar men ämnet är känt att kunna ge en lång rad olika biverkningar. Detta beror till stor del på att det finns väldigt mycket data om biverkningar för efedrin. Mer än 60 000 rapporter. Detta innebär att även mycket ovanliga bieffekter har uppmärksammats.

Om du väljer att ta efedrin så kommer du troligen att uppleva inga eller ringa biverkningar men det är trots detta inte värt att ta ämnet eftersom du kan drabbas av mycket allvarliga eller till och med dödliga bieffekter. Det finns andra säkra alternativ som är ett mycket bättre alternativ. Ämnet är inte effektivt nog för att det skall vara värt att risker din hälsa. Andra piller ger en lika bra effekt.

Biverkningar ovanliga vid små doser

Allvarliga biverkningar är ovanliga när ämnet tas i små doser och när det inte kombineras med andra substanser. Det är huvudsakligen oansvariga användare som har drabbats av allvarliga biverkningar som i sin tur har lett till den nuvarande regleringen. Det faktum att substansen kan användas för i tillverkning av amfetamin har också bidragit till att ämnet ej längre kan säljas.

Användande i små doser är normalt säkert men sluta genast ta efedrin om du känner att det orsakar hjärtklappning.

Svårt att sova?

Ämnet är en typ av stimulantia och vissa men långt ifrån alla får svårt att sova efter att de tagit substansen. Om du får svårt att sova är risken stor att du får samma effekt av efedrin. En mindre andel användare känner tvärtom att de blir trötta av substansen.

Biverkningar kvinnor

Efedrin är mycket populärt bland kvinnor och det är också vanligare att kvinnor drabbas av biverkningar än men. Detta beror på att kvinnor normalt är mindre än män och att de därför får en relativt större dos. Kvinnor som använder drogen bör börja med en låg dos och det kan t.o.m. vara värt att börja ta halva piller för att se hur man reagerar innan man tar en full dos. Vissa personer är mer känsliga än andra och det är därför viktigt att börja med en liten dos. Detta är extra sant för små kvinnor. Bäst är att helt undvika ämnet men vi vet att en andel av de som läser detta inte kommer göra detta och vi försöker därför även ge information som minskar risken för de som gör de. Unga tjejer under 18 år bör aldrig pröva ämnet. Se vår lista över bantningspiller för att hitta ett bättre alternativ.

Gravida kvinnor och kvinnor som ammar

Det är mycket viktigt att undvika efedrin om du är gravid eller en mamma som ammar. Ämnet har en effekt på det central nervsystemet och mycket lite är känt hur det kan påverka ditt barn om de får i sig efedrin genom din bröstmjölk. Det finns en risk att de påverkar hur det central nervsystemet utvecklats vilket kan ge ditt barn mycket allvarliga hälsoproblem.

Synefrin lagligt alternativ till efedrin

Synefrin (Synephrine) är ett ämne som ofta marknadsförs som ett lagligt alternativ till efedrin och som numera är mer populärt på den svenska marknaden än vad efedrin är. Tyvärr förespår vi att även detta ämne på sikt kommer att förbjudas. Detta då synefrin har biverkningar som liknar de hos efedrin. Många upplever dock färre biverkningar med synefrin så förhoppningsvis kommer synefrin förbli lagligt.

Synefrin har en effekt som liknar den efedrin ger. Den dämpar aptiten, höjer ämnesomsättningen och ger extra energi. Effekten är dock inte riktigt densamma som hos efedrin. Efedrin fungerar genom att aktivera beta receptorer, Synefrin aktiverar istället alfa receptorer. Detta antyder att de båda ämnen skulle kunna fungera bra tillsammans. Det finns dock så vitt vi vet inte några tester om detta så vi rekommenderar inte att du prövar. Kombon kan ha okända biverkningar.

Om du vill veta mer om synefrin så rekommenderar jag att du läser vår artikel om synefrin.

Synefrin vs efedrin

Tyvärr så är synefrin inte lika effektiv som efedrin och man måste ta ungefär 4 gånger mer synefrin för att få samma effekt som man får av efedrin. Höga doser ökar risken för biverkningar som involverar hjärt- och kärlsystemet. Dessa biverkningar kan vara mycket farliga.

Vi rekommenderar starkt att du undviker att använda synefrin om du känner att hjärt- och kärlsystemet påverkas när du tar det. Du kan pröva att först minska dosen men om du fortfarande känner att hjärtat klappat fortare än vanligt så är det bättre att du använder dig av ett annat säkrare bantningspiller såsom Burn X5. Med detta sagt så upplever de flesta inte några större negativa biverkningar så länge de undviker mycket höga doser och ämnet är värt att pröva om man är medveten om biverkningarna och slutar använda det om man får allvarliga biverkningar.