MCT olja

Alltfler använder sig av MCT olja som är ett effektivt preparat att använda sig av om man genomgår en diet eller vill få till en snabbare fettförbränning. Det här är en produkt baserad på olja. Oljan kan vara av olika sorter som exempelvis kokosolja eller palmolja. Dessa två oljor har den stora fördelen att den inte behöver använda sig av galla när den tas upp av kroppen. Eftersom den inte behöver gala för att tas upp gör det att fettet man får med oljan mycket snabbare omvandlas till energi i kroppen. MCT olja kan jämföras med exempelvis druvsocker, som är vanligt att använda sig av för att få extra energi. Det positiva med MCT oljan är att den tas upp lika snabbt som druvsockret men den ger dubbelt så mycket energi som druvsockret ger. En annan positiv sak med att välja MCT oljan är att den inte kommer påverka blodsockret. Den är därför mycket effektiv och den är ett bra val om man vill deffa eller träna uthållighetsträning för att öka fettförbränningen.

Köp MCT olja

ProduktOmdömmeBetygKöp hos
Vår favoritolja och vinnare av Bäst i test 2018 bland MCT oljorna. Oljan utvinns ur kokos och innehåller 93% MCT. Den är ekologisk odlad och helt GMO fri. Den är helt doft och smakfri. Vi tycker också om den långsmala flaskan som gör det mycket lätt att kontrollera hur mycket olja man använder även om man inte använder ett mått. Rekommenderas varmt
Gratis frakt
MCT COCOSA olja Detta är en mycket bra MCT olja som har utvunnits ur kokosolja vilket är bättre för miljön än palmolja. Oljan är doft och smaklös och därför mycket lämplig att blanda i shakes och smoothies eller för att hälla över en sallad.
Gratis frakt
En bra och billig MCT olja som tyvärr är utvunnen ur palmolja vars odling är mycket skadlig för miljön.
cocovi En MCT olja utvunnen ur kokosnötsolja. Helt smaklös och luktfri. Denna olja tas upp väldigt snabbt av kroppen.
Gratis frakt
Urtekram Kokosolja Detta är inte någon koncentrerad MTC olja utan istället en helt vanlig kokosolja som du kan köpa i matbutiken. Oljan innehåller ca 15% MCT olja. Oljan är smakrik och bra i smoothies och shakes.

Vad är MCT olja?

MCT är förkortningen för Medium Chain Triglycerides. En förkortad förklaring är att det betyder att det rör sig om fettsyror med en kortare kedjelängd. I praktiken menas en kortare kedjelängd att fettet tas upp och förbränns snabbare av kroppen. När man äter MCT oljan tas den alltså väldigt snabbt upp av kroppens organ eftersom oljan går direkt från blodet in till levern. Vid längre fettsyror behöver de även gå via lymfan för att sedan ´transporteras vidare till levern. När fettet når levern så omvandlas oljan till energi i så kallad keton-form, vilket betyder att en ytterst liten del av oljan kommer att lagras som fett i våra kroppar.

MCT olja finns bland annat i  Kokosolja (15%), Palmkärnolja (7,9%), Ost (7,3%), Smör (6,8%), Mjölk (6,9%) och Yoghurt (6,6%). Du kan också få MCT från speciellt koncentrerad MCT olja, vilket är mycket mer koncentrerad och består nästan helt av MCT-olja. Vilken form som är bäst för dig beror på dina prioriteringar.

Hälsofördelar

Oljan har visat sig ha många fördelar för huden när den används lokalt och för ämnesomsättningen när den används internt. Det kan också användas för att göra personliga hygienprodukter som hemlagad vitare tandkräm eller i lotioner, salvor och hårskydd. Nedan följer fler hälsofördelar.

Ökar fettförbränningen

Inte bara uthållighet gynnas av att dagligen äta MTC oljan. Oljan är även effektiv om du vill få igång eller har i syfte att öka fettförbränningen i kroppen. Anledningen till att MCT oljan är bra för fettförbränningen är eftersom den förbrukas som energi mer eller mindre direkt när du får i dig den – i stället för att den lägger sig i kroppens fettvävnader. Detta är en av fördelarna, men långt ifrån den enda fördelen du kan glädjas åt när du vill bränna extra fett med MCT-olja.

Eftersom oljan är så lätt att absorbera och använda är MCT ofta ett bra val för dem som kämpar med matsmältningsbesvär, lätt läger på sig fett eller har problem med gallblåsan.

Ökar uthålligheten

Efterso MCT olja har en speciell kemisk struktur kan kroppen absorbera det här fettet snabbare än det ”vanliga” fettet vi äter. Det är faktiskt så bra att MTC påminner om hur kroppen tar upp kolhydrater. När man äter MCT-olja tas fettet upp av levern med desamma och i och med detta kan den också förbrukas som energi i en mycket större utsträckning – i stället för att oljan lägger sig i fettvävnader. Detta resuterar i att MCT-olja med fördel kan användas som en källa till snabb energi. Det är alltså bra att ha MTC-olja i skafferiet om du ägnar dig åt uthållighetsträningar av olika slag. Dina muskler får direkt den energi den behöver om du äter MTC-olja.

OM ditt mål är att öka på din uthållighet kan du prova att lägga till MCT-olja till kosten. Lättast är exempelvis att använda dig av kokosolja eller ett rent MCT-fett. En enda matsked av ren MCT-olja kan jämföras med att du måste få i dig runt sex matskedar kokosolja för att du ska få i dig lika mycket MCT. Det går att köpa MCT olja som kosttillskott direkt på nätet, och i vissa hälsokostbutiker.

Andra fördelar

Förutom att MTC olja ger en massa extra energi och en bra och ökad fettförbränning finns det även många andra fördelar med oljan. Den kan även hjälpa till kroppen att uppta vitamin E, magnesium och kalcium. Oljan har även visat sig ha en positiv effekt på kroppens egna tillverkning av ketoner. Ketoner är ett ämne som hjärnan kan använda som energi. Det finns studier som visar att en ketogen kost kan vara bra för hjärnan som åldras. Anledningen till detta är att ketonerna fungerar som en alternativ energikälla till kroppen  vanliga energikälla, nämligen glukosen. Det finns situationer då vår hjärna inte kan använda sig lika effektivt av glukosen. Ett exempel på detta är vid sjukdomen Alzheimer och då är det intressant att se på alternativet att kroppen istället använder ketoner för att få energi.

Forskning har även visat att MTC-olja och extra jungfru kokosnötolja har en stark antimikrobiell effekt mot en viss bakterie som kallas Clostridium difficile. Denna speciella bakterie är känd för att infektera tarmarna och är också resistent mot många antibiotika. Eftersom vintern vanligtvis är en säsong när det är svårt att smälta mat en, är det vanligt att tarmfloran kommer i obalanserad. Detta leder till att det bildas en överväxt av patogena bakterier som Clostridium i tarmarna. Vad som är mer intressant i undersökningen är dock att kokosoljan endast fungerar som en stark antimikrobiell mot Clostridium difficile när den är fullständigt uppsluten. Med andra ord gör kokosolja ensam faktiskt lite för att motverka infektion – medan det är MCT som gör det verkliga arbetet mot bakrerierna. Enzymer från bukspottkörteln och galla från gallblåsan bryter ner triglyceriderna och kroppen kan på så vis använda dem som en antimikrobiell medicin.

Hur man använder MCT Olja

MCT olja baserade på kokosoljaMCT-oljan blir flytande vid rumstemperatur och är även smaklös. Det är bättre för snabb energi och metabolism än kokosolja och det kan också vara ett bra val för dem som inte gillar smaken av kokosnötolja eller för den som behöver en olja som blir flytande när den befinner sig i rumstemperatur. Det är en stor neutral olja som exempelvis kan användas i en hemlagad majonnäs eller som en olja i hemlagad salladsdressing.

Det är viktigt att börja med en låg dos. Det är inte bra för kroppen att börja med att äta 100 gram MCT olja per dag. Så mycket är alldeles för mycket för kroppen. Det är viktigt att man börja försiktigt med oljan. En halv matsked en till två gånger per dag passar ba i början. Det här kan sedan ökas på efter en tid och när kroppen har vant sig vid att få i sig oljan. Man äter oljan tillsammans med en måltid mat. Efter några dagar är det okej att öka mängden till 3 matskedar varje dag. En matsked blr ligga omkring 14 gram. Den är verkligen effektiv men det är också så att för mycket av oljan kan leda till problem med magen, och det särskilt om man tar mycket och under en längre period. Det är därför ytterst viktigt att inte överdriva användndandet av den här oljan (eller någon annan olja heller för den delen). Ha den här oljan som ett bra och extra tillskott och använde den på ett kontrollerat sätt och under en speciell och bestämd tidsperiod. Fördelaktigt om du planerar att följa en diet där planen är att gå ner några kilo i vikt. Ett annat bra tillfälle att äta MTC olja är om du tränar mer än vanligt och på grund av det behöver få en kick med mer energi.

MCT oljan och dess näringsvärde

Genom att använda hundra gram olja får man 900 kcal och 100 gram fett. Det här handlar alltså om mycket energi, samtidigt som det är ett fett som förbränns snabbt i kroppen. MTC-oljan är perfekt för de personer som vill förbränna fett och som är ute efter att få mer energi och ork för att klara av hårda träningsprogram.

Viktgt att tänka på vid användande av MCT olja

Det finns några problem med att använda MCT ur miljö synpunkt. Koncentrerad MCT olja innehåller nämligen ofta en blandning av kokosnöts- och palmoljor. Ur miljösynpunkt är det därför viktigt att alltid köpa MCT-oljor som endast innehåller kokosolja eller hållbar och regnskogsvänlig palmolja. Detta eftersom palmoljaindustrin är ytterst ansvarig för avskogningen av stora delar av regnskogen. Stor det av regnskogen förstörs dagligen för att skapa plats för palmproduktion. Det här har gjort att många djur drivits ur sina naturliga livsmiljöer. Det har även lett till att vissa arter som orangutan och Sumatran tiger som båda är i fara för utrotning blivit ännu mindre i antal som resultat av palmindustrin. Den stora produktionen av palmgrödor i dessa områden har också drivit inhemska människor från sina hem och förstört deras inkomstkälla. Många av dem är även beroende av regnskogen för mat eller försörjning. Var därför extra noga med vad du köper för MTC olja och köp alltid en olja som är baserad på kokosolja,  inte på palmolja.  (Kokos växer på palmer men är inte samma sak som palmolja.)