Forskolin

core forskolin burkForskolin är ett ämne som är populärt bland svenskar som vill bygga muskler och/eller gå ner i vikt.  Ämnet har sitt ursprung inom natur och ayurvediska medicin. Ämnet utvinns av en ört som heter  Plectranthus barbatus men som i texter om forskolin ofta kallas Coleus forskohliiColeus forskohlii är inte det korrekta vetenskapliga namnet på växten utan en synonym som främst använts inom hälsa. På svenska heter växten Indisk Coleus.  Du kan läsa mer om växten längre ner på sidan.

Forkolin hävdas kunna hjälpa dig dig gå ner i vikt och bygga mer muskler.  Men är detta verkligen sant.  På denna sida skall vi försöka utreda hur och om Forskalin funkar och om det är värt pengarna att köpa Forskolin.

Låt oss börja genom att titta lite närmare på växten.

Plectranthus barbatus (Coleus forskohlii)

Plectranthus barbatusPlectranthus barbatus (Coleus forskohlii) är en snabbväxande perenn som är relativt nära släkt med den i Sverige populära krukväxten prydnadsnässla. Den blir 30-60 cm hög. Växten kan enkelt odlas som krukväxt eller ute i trädgården på sommaren.  Den kan dock vara relativt svårt att få tag på och om du vill odla dina Coleus forskohlii för att ha i sallader etc så är enklaste sättet att komma igång att beställa från på Internet.  I många tropiska områden är den en populär prydnadsväxt.

Växten odlas huvudsakligen i Indien, Sydamerika och  delar av Asien men trivs på de flesta tropiska och subtropiska platser.  Växter har odlats i Indian odlats i flera tusen år som en del av den ayurvediska hälsosystemet.

Forskolin te

I områden där man odlar Plectranthus barbatus är det relativt vanligt att man kokar ett örtte på växten som anses ha en rad hälsofördelar.  Jag vet för närvarande ingen Svensk butik som säljer Plectranthus barbatus te men om du väljer att odla egna plantor så kan du enkelt plocka blad från plantorna för att koka te.  Det krävs bara några få blad för att koka en kopp te och det behövs inte många plantor på fönsterbrädan för att du skall kunna dricka en kopp Forskolin te varje dag,

Funkar Forskolin

Här nedan skall vi ta en titt på huruvida Forskolin fungerar eller om det är en bluff som säljs till folk som desperat vill gå ner i vikt.  I denna artikel kommer vi bara att titta på om ämnet kan hjälpa dig att gå ner i vikt och bygga mer muskler.  Ämnet hävas också kunna hjälpa mot cancer men det finns inga studier som tyder på att detta är sant och jag rekommenderar inte att du äter forskolin för att behandla cancer. Riskera aldrig din hälsa genom att försöka behandla allvarliga sjukdomar med naturmedel utan bevisad effekt.  Lita istället på de råd din doktor ger dig.

Mage efter viktnedgång till följd av forskolin.

Forskolin hävdas kunna öka din muskelmassa och minska dina fetthalter.  Detta sker genom att ämnet höjer din ämnesomsättning och höjer mängden testosteron i kroppen.   Även kvinnor har testosteron i kroppen och kan använda forskolin. Ämnet kommer inte att höja halterna till en halt som är skadlig för kvinnor.

Forskolin uppnår dessa effekter genom att öka mängden cAMP (Cykliskt adenosinmonofosfat, adenosin-3′,5′-vätefosfat, Cykliskt AMP)  i din kropp. cAMP är en vikt signalsubstans som kan hjälpa kroppen att behålla muskelmassa och bränna fett istället för muskler under dieter.  Tillsammans med ATP (Adenosintrifosfat) kan cAMP hjälpa till att öka ämnesomsättningen. Detta gör det lättare att gå ner i vikt även vid bibehållen diet och motionsnivå.

Höga halter av cAMP i kroppen signalerat att halterna ATP (en typ av energi) är låga och kroppen börjar därför att producera mer ATP.  ATP produceras från din kropps fettreserver.  Detta gör att din kropp prioriterar att förbränna fett vilket gör det enklare att gå ner i vikt.

Vetenskapliga studier

Det har gjorts två studier på huruvida ämnet bidrar till viktminskning i människor.  Godard et al och Henderson et al.  Båda studien var slumpade kontrollerade undersökningar där hälften av deltagarna fick Forskolin och hälften fick placebo. Båda studierna vara relativt små men tycks visa att ämnet har en fettförbrännande effekt.

Studie 1

Studie 1 utfördes på sjukligt överviktiga män (BMI över 30) och såg ingen skillnad hos dem som fick placebo medan man kunde notera en markant skillnad hos de som tog forskolin.  Värt att notera är dock att viktnedgången hos de som fick Forskolin var mycket liten.

våg med måttbandIstället så var de kroppssammansättningen som påverkades. De som fick ämnet hade betydligt lägre fetthalter och mer muskelmassa vid testets slut.  Den genomsnittliga deltagaren förlorade mellan 4 -5 kg fett och la på sig ca 4 kg muskelmassa under den period som testet fortgick.

Testet visade också att testosteron halterna hos försökspersonerna gick upp med 17% och deras bentäthet ökade med 8%.

Studie 2

Studie 2 utfördes på lätt överviktiga kvinnor. Effekterna var i detta test mer begränsade men detta är kanske inte överraskande då kvinnorna hade betydligt mindre fettreserver att ta energi från.  Man såg dock tecken på att Forskalin kan hjälpa till att förebygga viktuppgång i lätt överviktiga kvinnor.  Kvinnorna i testet rapporterade att de kände sig mindre trötta och att de hade mer energi medan de tog ämnet.  Detta kan hjälpa dig att röra dig mer och förlora de siste kilona om du lider av lätt övervikt.

Detta indikerar att ämnet är ett mycket bra och effektivt val för individer med betydande övervikt som vill gå ner i vikt och öka sin muskelmassa. Om du bara lider av lätt övervikt kommer effekten troligen vara mindre men Forskolin kommer ge dig extra energi att träna.  Större tester skulle behövas för att man skall kunna säga att ämnets effektivitet är 100%. De tester som har gjorts gör det mycket troligt att så är fallet.  Tillräckligt troligt för att man skall kunna säga att Forskolin funkar och att det är värt att pröva kosttillskottet om man vill gå ner i vikt.

Tester pågår för att se om ämnet kan hjälpa mot grå starr, astma och en rad andra hälsoproblem.  Forskolin har under flera hundra år används i folkmedicin för att behandla astma.

Biverkningar

Omfattande studier krävs för att vi skall veta exakt vilka effekter ämnet har på kroppen och om Forskolin har några biverkningar.

Ämnet kan ibland orsaka biverkningar. Biverkningar är ovanliga men det är viktigt att man känner till dem och att man slutar ta ämnet om man drabbas av biverkningar. Om du drabbas av biverkningar kan det vara bra att prata med en doktor. Fråga doktorn om det är säkert för dig att använda Forskolin eller om du borde använda ett annat alternativ.

Kända biverkningar inkluderar:

  • Snabb hjärtrytm och låg blodtryck.  Dessa bieffekter förekommer främst när man tar ämnet intravenöst. De är mycket ovanliga när man tar dem som tabletter (som kosttillskott).
  • Hosta och irriterade luftvägare om man andas in ämnet.  Även detta är mycket ovanligt när man äter tabletter.
  • Huvudvärk
  • förstorade blodkärl i ögat eller stickande i ögat.

Alla dessa biverkningar är mycket ovanliga.

Du skall aldrig ta Forskolin om du äter blodförtunnande eller antikoagulantiva ämnen.  Det är också viktigt att ämnet kan samverka med vissa mediciner mot högt blodtryck.  Om du tar medicin mot högt blodtryck är det mycket viktigt att du pratar med din doktor innan du prövar detta kosttillskott.

Är forskolin farligt?

core forskolin burkForskolin kan vara farligt om du konsumerar mycket stora mängder.  Det samma är dock även sant för t.ex. kaffe.  En överdos koffein kan vara dödligt.  Tester på möss har visat att en dödlig dos forskolin är >2,000 mg/kg om man in tar det oralt.   Vi har inte kunnat hitta några information om hur stora doser som är farliga i en människa.  Ämnet intas dock normalt i mycket små mängder. Det är med andra ord helt säkert att använda detta tillskott så länga man är frisk och håller sig till rekommenderar dos.  Om man tar doser som är mycket större än den rekommenderade dosen så kan detta vara farligt.

Var kan man köpa Forskolin?

Det finns en lång rad olika kosttillskott som innehåller ämnet.  De flesta av dessa är fettförbrännare eller muskelbyggare som innehåller forskolin samt en rad andra ingredienser.  Ett exempel på detta är den mycket populära fettförbrännaren Burn X5.    Om du vill köpa rent forskolin så rekommenderar jag att du prövar Core Forskolin som är en bra och relativt billig produkt som du kan beställa från Svenskt kosttillskott och få den levererad fraktfritt till ditt hem.