Måltidsersättning

allevo måltidsersättningMåltidsersättning är ett alternativ för dem som vill gå ner några extra kilo i vikt eller för den som inte hinner eller orkar laga mat under vissa måltider eller dagar. En måltidsersättning finns att köpa som bland annat pulver som blandas med vatten eller mjölk och avnjuts som en shake. De går även att hitta måltidsersättningar i form av bars och soppor och andra varianter. En annan metod är att tillverka måltidsersättningarna själv med hjälp av olika nyttiga och hälsosamma recept.

Fungerar måltidsersättning?

Det beror på vad man planerar att ersätta. För en genomsnittliga frisk vuxen person kan en måltidsersättning eller shaker bara vara ett bra alternativ ifall de ersätter en annars ohälsosam matvara i den dagliga kosten. Frågan vad man bör ställa sig när man planerar att äta en måltidsersättning är vad man annars skulle äta om man inte äter måltidsersättningen eller dricker shaken? Om man annars skulle gå till en snabbmatplats och ta en hamburgare, pommes frites och läsk, så är definitivt måltidsersättningen eller shaken ett bättre alternativ? Är det däremot så att man för övrigt äter en välbalanserad kost och rör på sig så kan det istället vara en ide att fundera på om måltidsersättningen egentligen behövs. Allt handlar om hur det vardagliga intagen av mat ser ut. Så en bra start är att fundera igenom varför en måltidsersättning behövs som tillägg till kosten. För den som bestämt sig för att lägga till en måltidsersättning är det ett bra alternativ till både viktnedgång eftersom det hjälper till att sänka det totala antalet kalorier man får i sig under en dag.

Måltidsersättning för viktnedgång

Mjölksersättningsmedel och proteinshakes har inga speciella fettreducerande eller muskelbyggande egenskaper. De är helt enkelt såkallade pulverformiga livsmedel och kompletterar en befintlig hälsosam kost. Det som är viktigt att tänka på är att den inte ersätter den. Måltidsersättningsprodukter är inte alltid hela livsmedel, utan bör ofta kompletteras med andra livsmedel för att bli en hel måltid. Det man kan tänka på är att en ämnesomsättning ökar vid bearbetning och uppslutning av hela livsmedel, men gör det i en mycket mindre grad vid bearbetning av flytande livsmedel. Fördelaktigt är alltså att man bör kombinera måltidsersättningen med andra näringsrika livsmedel.

Näring för den som är på språng?

Måltidsersättning kan hjälpa till för den som vill få kontroll på kaloriintaget under en dag. Men däremot kan det vara fördelaktigt att inte helt jag är inte byta ut alla dagens måltider med en måltidsersättning. Anledningen till det är att man genom att byta ut alla dagens måltider hamnar på ett underskott av kalorier räknat över hela dagen och då finns risken för att kroppen ställer in sig i ett svältläge. Kroppen behöver alltså mer kalorier under en dag än de man får av att bara äta måltidsersättningar. En kombination är det mest rekommenderade för att kroppen ska må bäst. Däremot används måltidsersättningar i vissa fall för att hjälpa till med att mata sjuka personer som inte kan behålla annan mat de äter. Det finns situationer där ett utbyte av alla dagens måltider och det är när människor verkligen har problem med att äta av en eller annan anledning behöver det. Men för friska människor i alla åldrar bör man försöka med att få i sig åtminstonne ett mål ”riktig” mat per dag. Risken finns annars att man missar de friska bakterierna, man får inte i sig alla näringsämnen som man annars får från mat. Genom att bara äta en måltidsersättning kan man även få brist på kostfibrer eller probiotika ämnen som de även kallas. När man väljer en måltidsersättning är det alltid viktigt att välja den som innehåller mest näringsämnen.

Bästa resultat

För att uppnå en maximal viktminskning med hjälp av en måltidsersättning och för att behålla vikten finns några riktlinjer man kan följa:

 • Om du inte har talat med en läkare bör man begränsa användningen av måltidsersättningar till högst två måltider (eller en måltid och ett mellanmål) per dag.
 • Mjölksersättningshakes ska innehålla minst 200 kalorier och bör även innehålla en bra balans av protein, kolhydrater, kostfiber, samt alla de nödvändiga vitaminerna och mineralerna som din kropp kräver. Det här är viktigt eftersom om näringsbehovet uppföljs kommer det att bidra till att det inte blir negativa effekter hälsan och förhindra även att du kommer vara hungrig efter du ätit en måltidsersättning.
 • Använd måltidsersättning i form av shakes till de måltiderna du tycker är jobbiga att hålla nyttiga. Till exempel, om man hoppar över frukost eller ännu värre att man äter munkar och liknande istället för frukosten, byt då hellre ut den måltiden mot en måltidsersättning.
 • Om du är för upptagen en dag eller för stressad för att äta en nyttig lunch byt då hellre bort den dåliga kosten mot en måltidsersättning exempelvis mot en bars. Om tanken på att göra en hälsosam middag från grunden gör dig så stressad att det leder till att du småäter på kvällen är det även här bättre att man äter en måltidsersättning. Beroende på hur tiderna för dina måltider ser ut kan man välja att byta ut vissa mål mat mot måltidsersättningar. Försök att begränsa måltidsersättningarna till de tiderna när du annars skulle ha ätit ingenting eller snabbmat.
 • Undvik att bli trött på att ta måltidsersättning genom att använda olika produkter, det finns en hel uppsjö av produkter på marknaden. Prova olika sorters av de baserade på mjöl och prova även andra mjölksersättningsprodukter för att ge det variation.
 • Ät gärna färsk frukt och grönsaker när du har möjlighet. Frukt är gott och ger kroppen värdefulla naturliga näringsämnen och fibrer på ett sätt som konstgjorda livsmedel inte kan.
 • Maximera viktminskning genom att se till att dina ”normala” måltider är näringsmässigt balanserade. Dina måltider ska bestå av protein, friska fetter och kolhydrater. Detta innebär att grönsaker, kött / tofu / baljväxter och stärkelser som potatis (valfritt).

Innan du väljer en måltidsersättning

När du köper en måltid ersättning i form av en shake eller protein shake pulver bör man överväga följande punkter:

 • Du måste kunna blanda pulvret med vatten, juice eller mjölk.
 • Mjölksersättningsshake ska erbjuda en riktigt balans mellan kalorier från protein, kolhydrater, kostfiber och alla viktiga vitaminer och mineraler.
 • Håll dig borta från transfetter och sockerarter. Se upp med shakes eftersom vissa shakes har ett högt sockerinnehåll.
 • Se till att kaloriinnehållet är rätt för dig. Det skiljer sig åt beroende på om du använder shakes som en måltidsersättning eller som ett mellanmål. För mycket socker eller för få kalorier kan få dig att äta mer och då försvinner syftet med att måltidsersättningen inför viktminskning.

Den bästa måltidsersättningen

Den bästa måltidsersättningen i form av shakes är dom man gör själv. Genom att blanda till dom själva vet man vad som är i det och det är så färskt och hälsosamt som kan bli. Nackdelen med att tillverka dom själv är att det inte alltid är möjligt att hålla dem färska lika länge som de man köper i exempelvis pulverform. Men genom att använda färska ingredienser kan man räkna med att de är desto nyttigare. När man ska köpa färdigblandade måltidsersättningar kom ihåg att leta efter de som innehåller en låg sockerhalt eller mindre kolhydrater. Jämför olika märken för att göra det bästa beslutet. Jämför kalori, fett, protein och kolhydratinnehållet på de olika produkterna innan du bestämmer dig. När man tittar på kolhydratinnehållet, se hur mycket av dessa kolhydrater som är socker. Tips: Begränsa dig inte till exempelvis Atkins eller Slimfast-produkter utan läs på ordentligt kring de olika märkena och läs på innehållsförterteckningar för att hitta det du känner att just din kropp behöver. Vi har alla olika behov. För att veta vad som fungerar för dig kolla dem alla, jämför och fatta ett slutgiltigt beslut. Det är inte bra att att helt enkelt döma din protein- eller mjölksersättningshake bara genom att välja den smak du föredrar. Eftersom vissa företag lägger till socker och kolhydrater för att göra en tjock, krämig och välsmakande shake med gömda ingredienser kanske det inte hjälper dig med dina viktminskningsmål . Din första prioritet bör vara att köpa de med den högsta kvaliteten du kan hitta och då kanske inte smaken är det allra viktigaste.

Olika sorters måltidsersättningar

Det finns en hel rad olika måltidsersättningar att välja mellan. Allt från shakes med olika smaker till bars och soppor. Vilken sort man ska välja beror på vilket resultat man är ute efter att uppnå samt vilken produkt man föredrar. Vissa tycker det är godare att äta en bars medan andra fördrar de flytande sorterna som exempelvis en shake i favoritsmaken. Det går självklart även att variera för att inte tröttna på måltidsersättningarna. Det viktigaste med att äta måltidsersättning är att hitta en metod som inte leder till att man ger upp och äter något onyttigt istället. De med mest näring kombinerat med det man föredrar brukar vara bästa kombinationen.

Lågkaloriersättning

De så kallade lågkalori mjölksshaken är inriktade på att hjälpa människor som vill gå ner några kilo i vikt. De innehåller oftast mindre med protein, karbohydratfetter och naturligtvis även mindre kalorier per portion.

Måltidsersättning med mindre kolhydrater

De finns de shakes som är inriktade till dem som vill hålla en låg kolhydratdiet eller helt enkelt kontrollerar sitt kolhydratintag. Kalorierna i dessa shakes är varierande, men tenderar att vara lägre än de vanliga måltidsersättningarna. Kolhydrathalten i dessa shakes med lågt kolhaltig mjölk som börjar från 0 gram.