Wakame

Wakame är en tunn strängrönsak mer känd som tång. Wakame är vanlig i bland annat Japansk matlagning och andra asiatiska rätter, men har under senare år blivt mer och mer populär även i det västerländska köket. torkad wakameDess vetenskapliga namn är Undaria pinnatifida och är otroligt hälsosam och fördelaktig för kroppen när det läggs till i kosten. Tången används bland annat som rullar sushi säljs vanligtvis torkad, wakame kan hittas antingen torkad eller rå, i kyld och förseglad förpackning. Du hittar dem i kyldisken i välsorterade mataffärer. Vid kylning bevaras wakametången tillsammans med havsalt. Även om tången verkar vara blöt är den faktiskt delvis torr. Den är torr med blotta ögat men blir fuktigt vid beröring. Den är alltså delvis torkad och det är vad som gör att den får sitt spröda utseende och används för att göra sushi. I Japan används Wakame vanligtvis i soppor och sallader, eller som en förrätt exempelvis tillsammans med Tofu. Smaken är saltig med en aningen söt smak. Japanska sjöbönder har odlat den här tången i hundratals år. Den börjar även bli mer populär i andra delar av världen, framförallt i Frankrike går det att hitta många rätter med Wakame.

 

Hälsofördelar med Wakame

Det mest fördelakiga ur hälsosynpunkt förutom smaken och mångsidigheten, är den enorma mängd hälsofördelar som Wakame tång innehåller. De flesta av dessa hälsofördelar kommer från den rika tillförseln av vitaminer och mineraler. Dessa vitaminer och mineraler finner man i dess känsliga gröna blad. Studier har även börjat genomföras på andra organiska föreningar i Wakamen och man har sett att tången är ännu nyttigare än man först trott. Nedan följer de hälsofördelar din kropp får genom att lägga till Wakame till kosten.

Vitaminrikt

Wakame är en mycket viktig källa till olika vitaminer och mineraler, inklusive jod, kalcium, järn och magnesium samt folat, vitamin A, vitamin C, vitamin D, vitamin E, vitamin K och vitamin B2. Tången innehåller även lignaner och fucoxanthin, som har sina egna unika hälsoeffekter.

Kontrollerar vikt

En viktig hälsofördel som Wakame ger är att den hjälper dig att hålla kontroll på vikten. Wakame innehåller nämligen extremt små mängder av kalorier, kolhydrater och fetter. Det är en anledning till att den gör dig mätt utan att lägga till för många kalorier till kosten. Det i sig är extremt fördelaktigt men det är inte den enda anledningen till att människor använder sig av Wakame för att kontrollera vikten. Forskare har även upptäckt en förening som kallas fucoxanthin i Wakamen. Fucoxanthinet hämmar upptaget av fett i cellerna och stimulerar fettoxidationen. Denna unika förening som sällan finns i grönsaker är anledningen till Wakamens ovanliga bruna färg, samt att den hjälper till med fotosyntesen.

Sänker kolesterolet

Tillsammans med dess hämmande effekter på kroppens upptagning av fett stimulerar fucoxanthin levern att öka sin produktion av DHA, vilket är en särskild typ av fettsyra som faktiskt sänker nivåerna av det ”dåliga” kolesterolet i kroppen. Det här är den typ av kolesterol som vanligtvis är förknippad med åderförkalkning och artärblockering. Genom att lägga till denna spröda, salta tång till dina soppor och sallader kan man alltså skydda sig mot olika hjärtsjukdomar och stroke.

Förbättrar blodcirkulationen

Det höga innehållet av järn i Wakame innebär att det ökar produktionen av röda blodkroppar. Järn är en viktig del av de röda blodkropparna, och högre nivåer innebär ökad cirkulation i kroppens kardiovaskulära systemet. Cirkulationen hjälper kroppen att får syre till väsentliga delar av kroppen. Att ha en bra blodcirkulation i kroppen ger även en ökad energin, förbättrar hudhälsan och påskyndar läkningsprocessen av alla vävnaderna och organen i kroppen.

Förebygger uppkomsten av cancer

Även om det kan verka som ett obetydligt tillägg till kosten kan Wakame faktiskt bidra till att skydda din kropp mot att utveckla cancer. Jod som är en viktig del som bör ingå i den dagliga kosthållningen går att hitta stora halter av i alla tångar, men särskilt höga i Wakame. Jod har kopplingar till att man minskar risken att utveckla bröstcancer och genom att äta Wakame får du ett skydd som annars kan vara svår att få i sig genom andra livsmedel. Dessutom har lignanerna som finns i Wakame också kopplats till lägre nivåer av bröstcancer.

Ökar energin i kroppen

Magnesium är ett extremt mångsidigt och användbar mineral i våra kroppar. De höga halterna av Magnesium som går att få i sig genom att äta Wakame tång hjälper våra kroppar att få maximal energi. Färsk wakameWakame hjälper till att reglera hormoner i hela kroppen och hjälper även kroppen att producera och använda protein. Proteinet i sin tur är nödvändigt för nästan alla kroppsliga funktioner som är relaterade till tillväxt eller reparation.

Bra för gravida

Folat som även är känt som vitamin B9 är extremt viktigt för gravida kvinnor. Eftersom det har ett nära samband med sänkt risk för olika defekter på hos foster. Wakame innehåller stora mängder folat, så gravida kvinnor kan fördelaktigt lägga till några japanska rätter innehållande Wakame till deras kost.

Förbättrar benhälsan

Kalcium är en av de viktigaste mineralerna när det gäller att skydda och bevara hållbarheten i våra ben. De höga halterna av kalcium som finns i wakame hjälper din kropp med bentillväxt och påskyndar reparation och därigenom förhindrar osteoporos från tidigt stadium och håller dig i form. En bra benhälsa är även positiv för äldre människor för att förhindra exempelvis benbrott.

Balanser Hormoner i kroppen

Jod är den viktigaste delen för hormonbalansen i kroppen. Jod är en viktig del i kroppens skapande av sköldkörtelhormonet. Sköldkörtelhormonet i sin tur styr många processer i hela kroppen. Det är även nödvändigt för produktion av energi i kroppen. Det höga jodnivåerna i Wakame har blivit känt runt om i världen som ett hälsosamt och gott sätt att hålla dina energinivåer uppe och dina hormoner balanserade.

Tillaga Wakame

Innan man tillagar Wakame behöver den blötas up på ett speciellt vis innan den tillsätts i maten. Det finns många olika sätt att blötlägga Wakame och nedan beskrivs ett sätt: Lägg tången i en skål med ljummet vatten och låt tången suga upp vattnet i 10 minuter. Tången kommer då att svälla och bli en rik blank grön massa. Sila sedan bort vattnet med hjälp av en sil och häll sedan över tången i kokande vatten. Skölj omedelbart med kallt vatten för att behålla den gröna färgen. Skär bort om det finns hårda bitar kvar och grovhacka sedan wakamen innan den blandas i valfri maträtt, sallad eller i soppa.

Ett enkelt salladsrecept

Vad du behöver

 • Blötlagd Wakametång bladad i ris tillsammans med vinäger, sojasås och citron
 • valnötter
 • Avokado
 • olivolja
 • Baby spenat
 • Salt
 • Peppar

wakame sallad Så här gör man Blanda ihop alla ingredienserna och lägg upp dem på en tallrik. Exempelvis kan man lägga en bädd av spenat underst med avokado och valnötterna ovanpå och med två högar Wakame på sidan.. Ringla sedan olivolja och pressa citron över allt, salt och peppra efter smak. Låt väl smaka!

Wakame serveras ofta som en liten sallad brevid hududrätten. Vanligen tillsammans med ris i ättika och sojasås eller i en japansk marinerade gurksallad kallad Sunomono. Sunomono är en rätt bestående av ättika, socker, salt och ingefära. Allt blandas samman med tången. Sunomono är en populär japansk aptitretare som du kanske har haft när det gäller sushi, ibland även tillagad utan Wakame. Vissa människor gillar att lägga till en wakame på en vegetarisk stekpanna, men den vanligaste sättet är att använda Wakametång är genom att lägga till det i en hemgjord miso soppa.

Andra rätter som jag rekommenderar:

 • Vegetarisk miso soppa med tång
 • Vegetabilisk miso soppa
 • Japansk tång och gurksallad
 • Japanska wakame och daikon sallad

Möjliga biverkningar

Även om de flesta komponenterna i Wakame är fördelaktiga för hälsan har den en relativt hög nivå av natrium vilket kan vara negativt för kroppen. Speciellt är det inte det bästa valet för personer som redan lider av övervikt eller har problem med blodtrycket. Natrium arbetar mot Kalium för att sänka blodtrycket därför bör man vara försiktig så att du inte överkonsumerar Wakame i dina måltider. Förutom detta finns inga anledningar att hålla sig ifrån Wakame. Hoppas du kommer njuta av den här läckra japanska delikatessen!