EGCG (Epigallokatekingallat)

Epigallocatechin Gallate även kallad EGCG är en anti-oxidant  som är mest känd för att finnas i grönt te. Grönt te är en populär drink som dagligen konsumeras av miljontals människor runt om i världen. Tidigare studier har visat att vissa polyfenolföreningar från grönt te har anticanceraktiva egenskaper.

Kopplingen mellan grönt te och EGCG

EGCG (Epigallokatekingallat)Forskare i Asien där man dricker mycket grön te har undersökt teets funktioner i kroppen i åratal, eftersom det finns många kopplingar mellan grönt te förbrukning och en god hälsa. De har upptäckt att grönt te innehåller mycket EGCG som bland annat har stora hälsofördelar då de minskar blodtrycket och är effektiva för att hämma vissa bakterier.

Det gröna teet används vanligen som ett pulver som ett kosttillskott. EGCG har visat sig ha många hälsofördelar, bland annat som ett näringstillskott för cancer, ateroskleros, blodsockerkontroll, HPV-virusinfektion och neurodegenerativa sjukdomar. Grönt te innehåller polyfenoler och katekiner, som är mikronäringsämnen som finns naturligt i våra livsmedel som kan fungera som antioxidanter.
Epigallocatechin gallat (EGCG) är den huvudsakliga polyfenolen som finns i grönt te och är känt för att ha många fördelaktiga effekter på människors hälsa. Polyfenoler kan minska bildandet av fria radikaler, vilka spelar en roll i en rad olika sjukdomar. Detta skyddar celler och molekyler mot skador. Det finns också mineraler som finns i grönt te som är viktiga för hälsan (R).
L-theanin finns också i grönt te, och det är särskilt bra för hjärnan.

Eftersom det inte finns några kända hälsorisker i samband med grönt te och ingen giftig nivå, är grönt te ett bra sätt att hjälpa dig att bli en friskare person.

EGCG (Epigallokatekingallat) som ett kosttillskott

Ett alternativ är att ta ett EGCG-tillägg 2 eller 3 gånger i veckan.

Du kan få detta ämne genom att dricka grönt te eller som ett kosttillskott som anger mängden EGCG per kapsel. I genomsnitt kommer en kopp grönt te att ha ungefär 100 mg per 8 andel. Mängden EGCG man får genom att dricka det i grönt te varierar med olika märken av produkten, vilken regionen den odlas, hur lång bryggtid teet har, bladens ålder etc. En kopp grönt te kan ha så mycket som 20 mg koffein.

Föreslagen användning, dos om man väljer få i sig EGCG genom ett kosttillskott är:

1 grönt te extrakt tablett två eller tre gånger i veckan med frukost eller lunch. Ta pillret på morgonen eller på kvällen före eller med en måltid. Kvällsanvändning kan leda till en lätt sömnlöshet. Det finns några tidiga anekdotiska rapporter som kommit fram till att man genom ta höga mängder kan få vissa skador på levern. Av denna anledning är rekommendationerna att jag tar inte mer än ett piller tre gånger i veckan.

Hälsofördelar

Det är inte bara gott att dricka grönt te, de finns även en hel rad hälsofördelar med att dricka ett grönt te innehållande EGCG. Nedan kan ni läsa om några saker som EGCG bidrar till i kroppen:

Minskar stress

EGCG verkar för att minska kroppens stressnivåer och genom att dricka grönt te kan man få en lugn och avslappnande känsla i kroppen.

Antioxidanter som finns i grönt te kan sänka din cancerrisk

Oxidativ skada är känd för att orsaka olika cancerformer i kroppen, så att många antioxidanter som finns i grönt te hjälper till att sänka risken.

Många studier har gjorts på det gröna teets antioxidantiva egenskaper och det har visat sig att grönt te minskar risken för bröst-, prostata- och tjocktarmscancer hos människor som dricker det dagligen.

Polyfenoler som finns i grönt te förhindrar även att cancer växer genom att reglera cancernscellernas tillväxt, överlevnad och metastasering. Det påverkar cancercellerna vid DNA, RNA och proteinhalter.

Grönt te främjar hjärnhälsa

EGCG, koffein och L-teanin arbetar alla för att förbättra hjärnans funktion och hälsa.
Mängden koffein som finns i grönt te är tillräckligt för att förbättra minnet och reaktionstiden. Det ökar även mängden dopamin och noradrenalin i hjärnan. EGCG hjälper till med tillväxt av neurala celler och gör positiv nytta i minnes- och kognitiv funktion. Det kan hjälpa till att frigöra neurala stamceller som kan anpassa sig till olika typer av hjärnceller.

EGCG och L-theanin ökar både minne och uppmärksamhet hos patienter med milda hjärnskador. Studier har visat att L-theanin har också anti-ångest effekter och kan hjälpa personer som vill stressa ner. Å andra sidan visade sig EGCG minska trötthet. Det kan uppdatera och slappna av din hjärna.

Polyfenoler som finns i hjärnan skyddar också neuroner, samt har en skyddande effekt mot demens, Alzheimers och Parkinsons sjukdom.

Studier har även visat att Grönt te innehållande EGCG även minskar depressiva symtom och ger en ökat allmänt välbefinnande.

Grönt te kan hjälpa till för den som vill gå ner i vikt

Det har vist sig att Grönt te med EGCG ökar på ämnesomsättning och det resulterar i en ökad fettförbränning. EGCG ger en minskad aptit och leder i sin tur till en mindre energiförbrukning.
Grönt te interagerar också med andra föreningar i kroppen som bränner såväl fett som adrenalin för att öka kroppens metaboliska hastighet. EGCG har egenskaper som undertrycker ett enzym som bryter ner noradrenalin, så det ökar mängden norepinefrin i kroppen. Detta hormon signalerar att fler fettceller bryts ner, som i sin tur gör att det istället kan användas som energi. Genom att dricka Grönt te minskar också kolhydratförbrukningen samt blockerar fettabsorptionen. Förutom dessa egenskaper kan grönt te öka uthålligheten. Återhämtningstiden, det vill säga tiden för kroppen att återhämta sig efter en fysisk aktivitet förlängs för personer som dricker grönt te. Detta innebär att du kan träna under en längre tid och kunna förlora mer vikt.

EGCG minskar risken för hjärtsjukdom

Polyfenoler som finns i grönt te kan minska kolesterol, vilket är en huvudfaktor för hjärtsjukdomar. Grönt te sänker även blodtrycket genom att öka blodflödet i kroppen.

Grönt te kan hjälpa dig att leva längre

Polyfenoler som finns i grönt te skyddar telomerer i kroppen från skador. Telomers skada kan påverka den biologiska åldern och öka risken för vissa åldersrelaterade sjukdomar. Polyfenoler kan således bidra till att förhindra åldrande.

Alla de fördelar som grönt te och EGCG erbjuder kommer att göra ditt liv hälsosammare, vilket också kan öka din livslängd.

Grönt te sänker risken för diabetes

Katechiner i grönt te kan hjälpa till att minska risken för typ 2-diabetes genom att förbättra insulinkänsligheten i kroppen. Detta resulterar i en sänkning av blodsockernivån.

Grönt te hjälper till att bekämpa bakteriella infektioner

Grönt te fungerar som ett antimikrobiellt medel. Dess egenskaper kan minska bakteriens sporer i kroppen. EGCG hjälper till att skada så kallade bakteriemembran och är stridande mot infektioner. Det har även visat sig att munskölj som innehåller grönt te minskar plack och karies, så EGCG är även gynnsamt för munhälsan.

EGCG har antiinflammatoriska egenskaper

Polyfenoler som finns i grönt te hjälper till att förhindra inflammation som kan uppkomma från UV-strålar. EGCG förhindrar och behandlar också inflammation som uppkommit på grund av reumatisk artrit.

EGCG förbättrar leverhälsan

Polyfenoler i grönt te kan hjälpa till att förbättra leverns hälsa. Det sänker lipidenivåerna i kroppen och minskar risken för att man ska drabbas av vissa leversjukdomar. EGCG har även en anti-rynk effekter och reducerar rodnad som av olika anledningar kan uppkomma på våra hud.

EGCG förhindrar skallighet

EGCG hjälper till att förhindra skallighet. Polyfenolerna i grönt te kan stimulera människans hårväxt. Det är positivt för både män och kvinnor.

EGCG främjar tandhälsa

EGCG hjälper mjuka försvarsmekanismer i munnen och har en förhindrande effekt mot uppkomsten av karies i munnen. EGCG ger ett extra skydd mot oxidativ stress i munnen.

EGCG förhindrar osteoporos

EGCG främjar osteoklast och osteoblasttillväxt i benceller. EGCG kan användas vid stamcellsforskning för att förhindra osteoporos.

Vad är EGCG ur en kemisk synvinkel?

OPC-källor har traditionellt varit tallbark och druvfrö. Dessa substanser innehåller väsentliga mängder av fyra kemiskt liknande molekyler som har varierande grader av antioxidantförmåga. Den mest grundläggande formen och minst potenta antioxidanten är epicatechin (EC). Sedan kommer epigallocatechin (EGC), epicatechin gallat (ECG) och epigallocatechin gallat (EGCG), vilket är en av de mest potenta antioxidantformerna man kan hitta i naturen.

Biverkningar

Att använda Grönt te eller ett grönt te- extrakt har som ni kan läsa många hälsofördelar. Det är dock viktigt att hålla sig till rekommendationerna för att inte få i sig en för hög dos, eftersom de istället kan ge en skadlig effekt på kroppen.

En förklaring till varför Grönt te bör drickas med försiktighet är eftersom Gröna teblad ångas vid en hög temperatur. Ångningen gör att extraktet kan upprätthålla de viktiga molekylerna som kallas polyfenoler. Profyenolerna i sig är bra för hälsan. Det man ska se upp med är att ha en överdriven konsumtion eftersom det orsaka problem och biverkningar hos människor som är känsliga, eller använder vissa förskrivna läkemedel. Dosen av grönt te extrakt varierar beroende på märke och kvalitet av extraktet. Läs därför etiketterna noggrant och överskrid inte den rekommenderade mängden.

Nedan kan ni läsa om några av de biverkningar som kan uppstå:

Psykiska problem

Vissa människor kan känna sig rastlös, förvirrad och irriterad efter att de intagit grönt te. En del kan även drabbas av vissa sömnstörningar.

Matsmältningsproblem

Koffeinet i det gröna teet kan öka toxiska nivåer i kroppen för den som konsumerar det i överskott. I vissa fall kan känsliga personer känna av magsmärtor, illamående, kräkningar, förstoppning och diarré. En del personer kan även drabbas av täta urinträngningar. Aptitlöshet är en annan av de vanligaste problemen.

Hudproblem

Studier har visat att tanniner och koffein i det gröna teet kan orsaka allergiska reaktioner för dem som är känsliga. En överdriven konsumtion av grönt te kan även ge klåda eller utslag. Om man känner av dessa biverkningar bör man sluta dricka teet eller extraktet och tala med en läkare.

Andra problem

Grönt te kan skada levern och njurarna och i vissa fall kan det även medföra att man känner av en hjärtklappning. För personer som har problem med sköldkörteln är det även bra att ta det lugnt med det gröna teet.

Försiktighetsåtgärder

Nedan följer vissa försiktighetsåtgärder som kan vara bra att läsa innan man börjar inta Grönt te med EGCG.

  • Människor som lider av benskörhet, anemi, diabetes eller glaukom bör rådfråga en läkare innan man börjar dricka grönt te eller te extrakt.
  • Grönt te extrakt kan ha en störande effekt på intaget av järn i kroppen, så det rekommenderas att inte dricka teet under måltider.
  • Gravida kvinnor och ammande kvinnor bör undvika att dricka grönt te och dess extrakt, eftersom den innehåller katekiner, koffein och garvsyra. Under tidig graviditet bör ett grönt te helt undvikas.
  • Att inta en överdrivet stor koffeintag genom andra drycker eller grönt te en längre tid kan orsaka irritation i kroppen, hjärtklappning, sömnlöshet, samt yrsel. En överdosering kan även orsaka illamående, kräkningar, diarré, huvudvärk och en aptitlöshet.
  • Barn bör undvika att dricka grönt te främst eftersom det innehåller en liten mängd av koffein.
  • Människor som är i premedicinering bör undvika att dricka grönt te eller extrakt eftersom det kan orsaka en negativ interaktion mellan teet och medicinen. I dessa fall bör man alltid rådfråga en läkare före konsumtionen.