Opuntia (kaktusextrakt)

opuntia som använs i kaktusextraktKaktusextrakt utvinns ur Opuntia. Opuntia är det latinska namnet för familjen Fikonkaktusar. Den mest vanligt odlade arten är Opuntia ficus-indica. Arten hör hemma i Mexiko och har under senare år blivit en utbredd art i Centralamerika, Södra USA, Afrika, Asien och Sydeuropa (USDA, 2009). Trots att den odlas i mer än 30 länder anses den fortfarande vara ett skadlig ogräs i Sydafrika och Australien. Opuntia är en så kallad suckulent växtart.

Alla arter av Fikonkaktusar bildar så kallade suckulenta träd som är mellan 3-6 meter höga och har vanligen en stam som kan blir uppemot 30-45 cm i diameter. Kaktusväxternas grenar är indelade i platta gröna segment som har en form av ett omvänt ägg eller är avlånga i formen. Segmenten är 20-60 cm långa och mellan 10-25 cm i bredden.

Opuntia har odlats under en längre tid och den odlade artens ursprung är inte längre känt, men är troligen selekterad från en mexikansk art vid namn Optunia streptacantha. Selektion har gjort att den har blivit av med taggarna, som annars är vanligt bland kaktusar. Fikonkaktusar finns som sagt naturaliserade i de flesta varma områden och klassas vanligen som ogräs. Vanligen odlas fikonkaktus för sina välsmakande frukter. De kan användas som en grönsak i bland annat sallader. Det har nu blivit vanligt att hitta kaktusextraktet Optunia i produkter med hälsofördelar. De går då att hitta antingen som tabletter eller i pulverform som man blandar med vatten och dricker.

Kaktus extrakt innehåller en molekyl som är liknande molekylerna för glukos, bara att den är mycket starkare. Forskarna tror att denna molekyl i Kaktusen gör att kroppen tror att den precis har ätit. Resultatet av att äta kaktusextrakt är därmed ofta att man känner en total avsaknad av aptit. På grund av denna egendom, har vissa läkare hävdat att Kaktus är den nya ingrediensen i en mirakel diet. Nedan kan ni läsa om vad Kaktusextrakt kan göra i kroppen:

  • Kaktus extrakt har funktion av rensa bort värme och toxiska ämnen.
  • Kaktus främjar blodcirkulationen och sänker blodtrycket.
  • Kaktus extrakt används för att förlora vikt. Eftersom kaktus extrakt innehåller en substans som kallas alkohol syra, som verkar hämmande för tillväxten av fett.
  • Kaktus extrakt har antibakteriella och antiinflammatoriska effekter.

Kaktusextrakt och hälsa

När vi hör ordet ”kaktus” bildar vi ofta en bild med öknen eller ser de prickiga växterna med taggar i vårt vardagsrum. Denna ökenväxt kan se skrämmande ut men forskning har visat att vi faktiskt borde använda kaktusen i vår kost, eftersom det har många förfördelar som vi tidigare inte vetat om. Kaktusarna är fyllda med vitaminer och näringsämnen, vilket visar att de är värdiga etiketten ”superfood”.

Växten är för många skrämmande på grund av dess spikar och borstar, men har många olika hälsofördelar som är värt att veta. De kan bland annat hjälpa till att lindra sjukdomar. Allt från ett högt kolesterol till olika typer av cancer. Nedan kan ni läsa om några av de olika hälsofördelarna:

Minskar Baksmälla

Kaktus innehåller en rad näringsämnen och antioxidanter, inklusive vitaminer C, E, A, järn, kalcium och karotenoider bland många andra som hjälper till att minska inflammationer i kroppen. Opuntia innehåller även flavonoider och fenoler, som är fytokemikalier och finns i många av de växter som används för medicinska ändamål. I en studie från 2004 visade forskare från Tulane Health Sciences Center i New Orleans, La effekterna av kaktusen Opuntia ficis indica, även känd som barbarygon, på vuxna som konsumerar 5-7 alkoholhaltiga drycker under en kväll. När deltagarna tog kaktusextraktet fem timmar före alkoholkonsumtionen upplevde de en mildare symptom på baksmälla och minskade risken för att uppleva en baksmälla med nästan hälften. Forskare tror att kaktusen gjorde det genom att minska inflammation i kroppen som ofta kopplad till överdriven alkoholintag.

Sänker kolesterolet

Kaktus har kopplats till sänkning av kolesterolnivåerna i kroppen på grund av deras fiber och pektinhalt. I en studie gjord 2007 testade ett gäng franska forskare effekten av dehydrerade kaktusblad på 68 patienter som led av metaboliskta besvär. Resultatet visade efter en fyra veckors period på minskade LDL- eller så kallade ”dåligt kolesterol” och triglyceridnivåer, medan HDL som även benämns som ”det bra kolesterolet” ökade. Resultatet visade även på minskade riskerna med hjärtproblem genom att man intog kaktusextrakt.

Sänker blodsockret

kaktus fikon frukt (opuntia)Den prickiga päronformade kaktusen även kan bidra till att sänka blodsockernivån, speciellt hos patienter som har typ 2-diabetes. Dr Swapan Banerjee, en nutritionist, fitnessexpert och dietist föreslår att kaktusblad eller fruktdelar från kaktusen bör användas som ett nytt tillvägagångssätt och som ett medel vid behandling av diabetes. Anledningen till detta är eftersom kaktusextraktet har överraskande god glykemisk kontroll, på mindre än 140 mg / dl. Kaktusextrakt från Opuntia innehåller mycket fiber och pektin som har en minskande effekt på blodsockret. Det verkar i kroppen genom att minimera sockerabsorptionen i magen och tarmarna. Fibrer och Pektin skyddar även levern från oxidation genom att det ger en förbättrad insulinkänslighet. I en studie 2002 testade forskare vid universitetet i Wien Nopal kaktusblad på 24 män under en åtta veckors period. Männen led inte av någon överviktiga, men alla männen hade ett högt kolesterol. Resultatet visade att kaktus minskade det totala kolesterolet med 12 procent, LDL 15 procent, triglycerider 12 procent, blodsocker 11 procent, insulin 11 procent och urinsyra 10 procent. HDL och andra lipidmätningar påverkades inte av att männen åt kaktusextrakt.

Bra för viktminskning

Att äta ett kaktusextrakt som kosttillskott kan hjälpa till med viktminskning genom att fungera som ett diuretikum. En studie gjord på råttor gjord år 2010 visade att kaktusextrakt med Opuntia bidrog till en viktminskning hos råttor med nästan 20 procent. Studien gick ut på att råttorna delades in i tre grupper: en grupp åt kaktus extraktet genom en en dos på 240 milligram (mg) per dag i sju dagar, den andra gruppen fick den farmaceutiska diuretiska hydroklortiaziden i en dos av 10 mg per dag och den tredje gruppen agerade som kontrollen. Resultatet visade att Kaktusextraktet inte bryter ner kroppens mineraler utan tillför kroppen antioxidanter genom en antioxidant effekt vilket är positivt för personer som vill gå ner i vikt.

Skyddar hjärnceller

Nopal kaktus är en kaktus i Opuntiasläktet som används för de antiinflammatoriska egenskaperna och forskare tror att det kan bidra till att man genom att inta kaktusextrakt kan får en minskning på fria radikalers skador på hjärncellerna. Quercetin, dihydroquercetin och quercetin-3-metyleter är alla effektiva för att skydda isolerade råtthjärnaceller, eftersom de alla är aktiva antioxidanter visar en studie gjord år 2003. Det är möjligt att nopalkaktusen har denna hjärnskyddande effekt genom antioxidativ flavonoidaktivitet, vilket innebär att det hindrar bildandet av fria radikaler i hjärncellerna.

Hjälper till att bekämpa cancerceller

Kaktusblad innehåller flera antioxidanter som kan hjälpa till att skydda friska celler från skador av fria radikaler. I en studie gjord 2009 utvärderade forskarna effekten av kaktusblad på celler som extraherades från bröst-, prostata-, tjock- och levercancer. Forskarna fann att Fytokemikalierna i bladet hämmar tillväxten av cancerceller, vilket innebär att de normala friska cellerna förblev oskadade. Forskare skulle behöva göra en till studie för att se vilken effekt kaktusblad ger till verkliga mänskliga deltagare. Även det kan låta som en okonventionell idé att äta kaktus, så kan dess rika vitaminer och näringsämnen potentiellt bota vissa allvarliga sjukdomar på ett alternativt sätt. Det behövs dock poängteras igen att man behöver göra fler vetenskapliga forskningar för att säkerställa den verkliga effekten.

Kom ihåg att du aldrig ska ta kosttillskott i stället för medicin för att behandla din cancer. Lita alltid på din läkare och om du vill pröva ett tillskott bör du fråga sin läkare om tillskottet är okej att äta samtidigt som du äter din medicin.

Som kosttillskott

De flesta kosttillskott som säljs och används i Sverige kan vuxen friska personer äta utan någon nämnvärd risk. Det viktig är att alltid följa rekommendationerna som är utsatta för just din vikt. Det finns dock vissa kosttillskott som kan vara skadliga, främst eftersom kosttillskott inte alltid testas ai vetenskapliga studier. På så vis vet man inte alltid så mycket om vad kosttillskottet gör i kroppen. Foster, barn, gravida och ammande kvinnor bör vara försiktiga eftersom de ofta är extra känsliga för de olika ämnen som finns i kosttillskott.

Tänk alltid på att

  • Att ara försiktig med att köpa ett kosttillskott som marknadsförs med påståenden om att det har mirakulösa effekter. Ofta är påståendena ett marknadsföringstrick och mirakeleffekter finns sällan.Var även extra uppmärksam med att köpa ett kosttillskott som saknar information om vilka bieffekter det kan ge.
  • Om du använder kosttillskott bör du berätta det för din läkare. Det kan finnas en del kombinationer tillsammans med vissa läkemedel och vissa kosttillskott som är farliga för hälsan.
  • Akta dig för att köpa ett kosttillskott via internet. En del av dem som förbjudits i Sverige på grund av att de är farliga för hälsan, går att hitta ibland hemsidor på nätet.
  • Precis som med andra läkemedel ska man aldrig överdosera ett kosttillskott.