Dietsoppor

Soppa är ofta listad som en bra måltid att lägga till kosten om man vill gå ner i vikt. Men med så många olika sorter att välja mellan, allt från tunna soppor till rika, krämiga soppor – för att inte tala om alla olika bantningssoppa från kål till andra grönsaker. Ofta undrar många av oss vad som är den bästa soppan för viktminskning. Vad är sanningen om soppa och viktminskning ?

Vad visar forskning?

dietsoppor i påseI allt större utsträckning har forskning visat att konsumtionssoppa förbättrar mättnad (känslan av att känna sig mätt i slutet av en måltid) så att vi äter mindre och får i oss färre kalorier, vilket i sin tur är bra i syftet för att nå en viktminskning. Att äta soppa känns ofta mycket mer effektivt och framförallt mycket mer smakfullt än att dricka ett glas vatten till en måltid för att hjälpa till med mättnadskänslan. I en studie från Pennsylvania State University frågade forskarna ett antal kvinnor som skulle äta kycklinggryta. De tillfrågade fick frågan om de skulle föredra att äta kycklinggrytan med ett glas vatten eller kycklinggryta med samma mängd tillsatt vatten men istället äta den som en soppa. Kvinnorna fick välja att äta vad de tyckte om till lunchen. De kvinnor som åt soppen förbrukade omkring 100 färre kalorier vid lunchtiden och kompenserade inte genom att äta mer under resten av dagen. Man menar att när vatten förbrukas separat från mat uppfyller det begäret av törst och inte hungrig. Men när vattnet blandas med ingredienser som har ett tuggmotstånd så har det visat sig att kroppen istället hanterar det som mat. Den här studien är inte heller den enda som genomförts inom detta ämne. I en annan studie som gjordes av samma forskare fick vuxna en skål med kalorifattig soppa 15 minuter innan en lunch med pasta. Resultatet visade att de senare åt 20 procent färre kalorier under hela måltiden. Trots att soppen bestod av 150 kalorier åt de totalt omkring 135 färre kalorier för hela måltiden.

Vilka soppor ska man då äta för att nå en viktminskning?

I slutändan spelar det ingen roll om du väljer att äta en kycklingsoppa eller en grönsakssoppa, eller om den är konserverad eller innehåller fräscha ingredienser. Vad som är viktigast när man vill gå ner i vikt är i slutändan det totala kaloriinnehållet. Kom ihåg att kalorierna från soppan fortfarande räknas! Det är bättre att undvika krämiga soppor som är gjorda med grädde och istället välja en lågfettiga och låga kalorival såsom grönsaks-, tomat-, svamp-, kyckling- och morotssoppa. En hälsosam grönsakssoppa hjälper dig också få de rekommenderade 5 dagars delarna av frukt och grönt i din kost. Att välja en soppa som förrätt när man äter ute samtidigt som man försöker gå ner i vikt kan också vara en bra idé eftersom det sedan hjälper dig att äta mindre av huvudrätten och gör dig så att du inte har plats för så mycket efterrätt.

Hur mycket soppa ska man äta?

Som en riktlinje bör kvinnor se till att deras portion av soppa innehåller mindre än 150 kalorier, och män 200 kalorier, när de har det som en förrätt före en huvudmåltid. De flesta färdiga soppor innehåller näringsinformation per portion på förpackningen så använd det här för att hjälpa dig att göra förnuftiga val – och kom ihåg att lägga till soppa i en matdagbok. Tänk också på att färdiga soppor kan innehålla höga halter av salt, så var noga med att välja den sorten med en lägre mängd salt. Allt med 0,3 g salt per 1200 g eller mindre anses vara låg i salt. Allting med mer än 1,5 g salt per 100 g är en högsaltig mat.

Det är ett många människor som har använt soppor i sin kost sedan flera årtionden tillbaka som en del av en viktminskning diet för att gå ner i vikt snabbt. Det brukade kallas för modellens diet. Den bästa delen är: Det är billigt och supertunt. Nedan finner ni en lista för varje steg för att gå ner i vikt med den så kallade Kålsopps dieten, som ä en av de vanligaste soppdieterna som människor väljer att följa. Om du läser den här guiden just nu vill du förmodligen gå ner i vikt och förmodligen även göra det snabbt. Den bästa dieten ingen pratar om är en kålsopps diet är en snabb fix lösning och anses av många att vara lite av ett mirakel som kan hjälpa människor att förlora upp till flera kilo under en enda vecka. Det är en bantningsmetod som verkligen fungerar. Efter sin popularitet på 1950-talet glömdes kålsoppsdiet bort för en tid, men det ser ut som den har återupplivades sedan i början av 1980-talet och kallades då för Dolly Parton Dieten och även modellernas diet. Modeller, skådespelerskor och flygvärdinnor undersöktes ofta och om de var överviktiga riskerade dom att förlora sina jobb.

Fördelar med kålsoppsdieten

Det är superbillig

Man spenderar bara några kronor på de billiga grönsakerna (kål är den mest använda grönsaken) och slänger dem i en gryta och tillagar soppan. Så alla som har någon form av budget kan ge denna diet ett försök. Man kan säga att det är ett soppigt billigt sätt att gå ner i vikt.

Näringsrikt

Kål får inte kärleken och respekten som den förtjänar som ett så kallat superfood. Det är en väldigt hälsosam grönsak som erbjuder ett ton C-vitamin och mycket fiber. Högfiberinnehållet är väldigt viktigt.

Näringsvärde av kålsoppa diet
Mängd per portion av soppan

 • Kalorier 415
 • Kostfibrer 27g; 108%
 • Protein 15g; 31%
 • Vitamin A 80%
 • C-vitamin 586%
 • Kalcium 47%
 • Järn 34%
 • Magnesium 35%
 • Kalium 58%
 • Protein 31%
 • Koppar 21%.

Kål gör dig mätt

Kål innehåller ett ämne som gör att man blir mätt efter en måltid och gör även att känslan varar även mellan måltiderna. Att äta mat med ett låg kaloriinnehåll som gör att man känner sig mätt är en av hemligheterna som naturligt smala människor använder för att kämpa mot begär och genom att äta mindre totalt. Det är inte känt exakt varför högfibrermat, som kål, ökar mättnadskänslan. De flesta forskare håller med om den långsammare processen med matsmältning av dessa livsmedel, lurar din kropp till att känna sig mätt längre. Många studier har bekräftat vikten av att äta fiberrika livsmedel för att få kontroll på aptiten. En kombination av resultaten från flera studier resulterade i slutsatsen att man genom att äta mer fiber får människor i sig färre kalorier och bränner samtidigt mer fett. Det verkar som att man genom att lägga 14 gram fiber i 2 eller flera dagar i veckan minskade människor kaloriintaget med 10%.

Fungerar renande för kroppen

Fiber hjälper dig inte bara att känna sig mättare, om du ofta har problem med att gå tå toaletten kommer man känna att man får en rensad och renad tarm. En studie som publicerades i Lancet visade en 69% ökning av tarmrörelserna efter att de genomfört en kåldiet. Det är en detox för kroppen att äta en kålsoppdiet och den ger en form av fasta som ger kroppen en paus från all vanlig kost man dagligen stoppar i sig. Med den den här dieten ersätter man skräpmat med ren hela mat – den sortens mat som kommer direkt från jorden. Efter en vecka av att äta ”riktig” mat, känns kroppen uppdaterad och förnyad eftersom det tar lite tid att anpassa sig till en frånvaro av de många toxiner som den förmodligen vanligtvis dagligen får i sig. Många människor berättar att de känner ett minskat begär för socker och raffinerad kolhydrater.

En form av intermittent fastande

Fasta dieter är vetenskapligt bevisade för att hjälpa dig att gå ner i vikt och förbättra hälsan: Om du vill få igång viktminskningen under en lång period gör då kålssoppediet bara en dag i veckan så länge du vill efter att du har slutfört den inledande fasen.

Det är enkelt

Du kan göra en hel del soppa och förvara den i ditt kylskåp och värm upp den vid ett senare tillfälle. Detta är så mycket bekvämare än att behöva äta frukter och grönsaker tre gånger om dagen och rengörande juicer varje dag. De flesta dieter kräver att du är på dem i fyra till sex veckor innan du ser några riktiga resultat. Även om kålssoppsdieten inte är avsedd som en långsiktig lösning, är det bra eftersom man på en vecka kan hålla sig motiverad för att komma i form. Det är den perfekta startsträcka för en långsiktiga livsstilsförändringar.

Andra bra dietsoppor för viktminskning

Det finns olika företag som producerar dietsoppor. Men vilken färdig soppa är bäst? Se till att välja en som uppfyller dina begär, begränsar hungern, men samtidigt innehåller protein och fiber som hjälper dig att känna dig mätt. Tänk på dessa alternativ om du gillar att äta förberedd eller konserverad soppa för att gå ner i vikt. När du försöker gå ner i vikt bör man hitta eller soppa som innehåller fiber från grönsaker eller korn och en hälsosam ökning av protein från magert kött, kyckling eller skaldjur. Man bör även kontrollera natrium innehållet i soppan man väljer. Vissa märken innehåller mer salt, som kan få kroppen att behålla vatten och man kan känna sig uppblåst.

Använd dessa tips för att hitta hälsosamma soppor för viktminskning i mataffären

Välj tomat- eller buljongbaserade soppor för att hålla kalorimängden låg. Om man verkligen är sugen på en krämig soppa, använd då vatten eller fettfri mjölk i stället för helmjölk under tillagningen. Man kan även handla för dåliga märken av favorit soppan, var därför försiktig. Många fettfria varianter har nästan lika många kalorier som de feta versionerna.

Viktigt att tänka på!

En dietsoppa är bra och renande för kroppen och genom att äta sopp kommer många att gå ner i vikt. Men det är viktigt att komma ihåg att en dietsoppa inte är en mirakelkur för viktminskning. Det är lika viktigt att tänka på andra saker som kan hjälpa till med viktnedgången. En viktig del i alla dieter är att man rör på sig samtidigt som man genomför dieten. Hur man rör på sig är individuellt. För den som är otränad kan det räcka med promenader för att få igång kroppen. De som tränat innan dieten kan fortsätta med sin vanliga träning, eller öka den. Det är viktigt att komma ihåg att dricka mycket vatten och att tänka på att sova bra. Och stressa ner! Lycka till med viktnedgången