Glukomannan

Vad är Glucomannan?

konjakrot ger glukomannaGlukomannan, även kallad Glucomannane är ett pulver som framställs ur växter som tillhör växtfamiljen Araceae, även kallad konjakrot. Detta är en växt med en stor näringsrik blomma och växten finner man i första hand i tropiska skogar runt om i Sydostasien. Främst odlas Glucomannane i länderna Kina, Japan och i Indonesien, Användnongsområdena för växten är ofta i produktion av mjöl eller deg i speciella traditionella livsmedel. Glukomannan har man använt i Japan redan från sextonhundratalet och då främst för att bekämpa cancer och andra allvarliga sjukdomar. Vetenskapligt har man inte bevisat dess efekt. Men även om det inte är erkänd för att bekämpa specifika sjukdomar så har den används för detta ämnadål, med goda resultat. I Sverige är Glucomannan är mest känd för sina många hälsofördelar och används då främst som ett kosttillskott. Tillskottet fungerar genom att vara aptitnedsättande och fettförbrännande. Den här superväxten hjälper även till att kontrollera kolesterolnivån i blodet. Ett extrakt av Glucomannan kan även vara effektivt för personer som har ett högt kolesterol.

Även om konjak länge har använts i Kina, Japan och Sydostasien som en matkälla och som traditionell medicin har västerländska forskare bara varit intresserade av Glukomannans hälsofördelar sedan 1980-talet. Från konjak kan tillverkare producera mjöl eller pulver, tillsammans med ”livsmedel” som nudlar, geler och till och med godis (även om dessa inte rekommenderas för konsumtion).

Köp Glucomannan

ProduktOmdömmeBetygKöp hos:
Glukomannan konjakrot Plus burk Glukomannan (konjakrot) Plus är ett bra kosttillskott. Varje kapsel innehåller 3000mg Glukomannan samt krom och och vitamin B6. Tabletten är utvecklade för att ge mätnadskänsla och minska söt/snacks suget.
Bäst i Test 2019

Pengarna tillbaka garanti
Core Glukomannan Core Glukomannan är en bra produkt som enbart innehåller Glucomannan. Varje tablett innehålle 1600 mg. Du rekommenderas ta två tabletter åt gången
Gratis frakt

Allmän infomation om Glukomannan

För att förlora fett måste du äta mindre. Det kan låta enkelt, men det är ofta svårt att få tillräckligt med fiber när man äter mindre mat. Otillräcklig fiber betyder ofta mer hunger. Mer hungrig betyder att du vill äta mer. Det är här Glukomamman kan hjälpa till. Glucomannan är en oabsorberbar polysackarid som består av enkla sockerarter glukos och mannos. Det förekommer som en naturlig kostfiber i delar av växter från vissa arter i Amorphophallus släktet, som växer i tropiska och subtropiska regioner i Asien. Även om minst fem Amorphophallus-arter är kända för att producera glucomannan, är det mesta av det som används kommersiellt kommer ofta från konjacväxten Amorphophallus konjac, med fiber som vanligtvis kallas konjac glucommanan eller konjac mannan. Nyligen ökade populariten av Glukomannan som en ingrediens i kostfibertillskott eftersom den har en gelbildande egenskaper liknande pektin eller guargummi, men har fördelen av att vara smaklös och lätt att svälja.

Från konjakrot till Glukomannan

Liksom många rotfrukter har roten av konjakplantan (Amorphophallus konjac) en hög nivå av lösliga fiber. Den här lösliga fiberna används för att tillverka glukomannan tillskott.

Vad är lösliga fibrer?

Lösliga fibrer är en form av så kallad ”komplex” kolhydrat (vilket innebär att deras mer utarbetade molekylstruktur är svårare för våra kroppar att bryta ner) som är lösliga i vatten. I vätska bildar lösliga fibrer en sorts gele. Till exempel används fruktpektin för att tjockna sylt och gelé, medan xantangummi används som ett emulgeringsmedel som gör maträtter krämigare.

Lösliga fibrer fungerar även som prebiotika, mat till goda bakterier i tarmarna som fungerar främjande för den naturliga floran. En bra tarmmiljö är även nära förknippad med ett normalt och bra immunsystem.

Lösliga fibrer finns bland annat i livsmedel som:

  • bönor och baljväxter
  • korn som havre och råg
  • frukter som plommon, äpplen, päron, bär och bananer
  • Grönsaker som lök brassica och jordärtskockor, rotgrönsaker och potatisar är även de ofta höga av de såkallade lösliga fibrerna
  • frön som chia och psyllium

Glukomannans positiva effekter

En av de största orsakerna till varför människor väljer glukomannan som ett kosttillskott är eftersom det lätt kan användas som ett komplement vid exempelvs en lågkaloridieter för den som vill gå ner i vikt. Det fungerar så att de lösliga fibrerna har en förmåga att svälla nör det blandas med vätska och ökar då sin volym med hela 300 % när det når tarmarna i magen. Det här gör att man snabbare känner av en mättnadskänsla. Maten tar dessutom längre tid att bryta ner när dessa komplexa fibrer ligger i vägen och det resulterar i sin tur i att magsäckstömningen sker långsammare. Genom att ha Glukomannan i magen håller mättnaden i sig under en längre tid än vanligt. En annan positiv egenskap är att Glukomannan hjälper till att hålla blodsockernivån på en jämn nivå, vilket även ofta bidrar till ett minskat sötsug. För de som följer en speciell diet men har svårt att hålla dig till det begränsade matintaget, kan ha hjäp av glukomannan med att stå emot både hungerkänslor och sötsug.

Anlednigen till att glukomannan har positiva effekter på kolesterolnivåer i blodet beror på att Glukomannan binder gallsalter. Att ha ett högt kolesterolvärde har många negativa effekter på kroppen, inte minst för hjärt- och kärlhälsan.Gallsalter tillverkas av kolesterol och frisätts i tunntarmen när man äter mat med fett i. Det är vanligt att återupptaget av förbrukade gallsalter är högt och då behöver inte kroppen tillverka nya. Glukomannan fungerar så att de binder de här gallsaltenar och för sedan med sig dem ut ur kroppen i urin och svett. Vilket i sn tur gör att nya gallsalter måste tillverkas och mer kolesterol gårdå åt i processen och det hela resulterar i minskade kolesterolnivåer. Flera studier har genomförts och resultatet har visat på sambandet mellan glukomannan och sänkta kolesterolnivåer.

Andra positiva egenskaper med Glukomannan

Absorberar vatten

Glukomannan, konjakmjöl eller pulver är mycket absorberande och kan suga upp enorma mängder vätska. I en artikel om glukomannan gjordes en video som visar hur mycket en liten bit av Glukomannan och hur det expanderar när vatten läggs till.

Hjälper till att känna en längre mättnadskänslan

Eftersom Glukomanann kan hålla så mycket vatten och bilda en gel hjälper det till så att man känner sig mättare snabbare när man äter en måltid. Det betyder att man på så vis nehöver äta mindre men ändå känner sig nöjd under en längre period. Att äta mindre leder även ofta till en viktnedgång. Den här effekten av att känna sig mätt är inte nödvändigtvis uppenbar. Att ha en full tarm resulterar inte alltid til att man känner av en mättnadskänsla.

En studie på personer med typ 2-diabetes visade att viktiga hunger signaler (som ghrelin) minskade efter att man har ätt en måltid med Glukomannan i. Glukomannan verkar genom att meddela sensorer i tarmen och hjärnan och berätta för dem att mindre mat är mer tillfredsställande.

Ofta rekomenderar dietister att man ska äta psylliumskal eller kli som en lösning på förstoppningar. Men genom att man iställer väljer att äta en kost baserad på högfibrerad mat tillsammans med tillskott av Glukomannan kan det istället vara ett bättre val i längden. Förutom regelbundna tarmrörelser fann en studie att gruppen med GM också visade en signifikant ökning av användbara bifidobakterier, laktobaciller och totala bakterier – de vänliga tarmbakterierna vi vill ha. GM-tillägget befordrade också kolonfermentering, såsom visas i det minskade fekala pH-värdet. Det är en bra sak.

Acne

Probiotiska livsmedel som exempelvis surkål, kimchi, miso, etc har när det intas tillsammans med Glukomanna visat sig ha en minskad effekt på akne. Det bör för det här ändamålet ätas inte användas utvärtes på annsiktet.

Cancer

Ingen mat eller kosttillskott anses vara fullständig om den inte utvärderas för dess inflytande på att verka motverkande för uppkomnsten av cancer. Glukomannan anses kunna bidra till att minska precancerösa riskfaktorer och används därför för att förebyggag uppkmsten av vissa cancer sorter.

Hur man tar glukomannan

Det finns en hel del sätt att få i sig Glokamannan i kosten:

  • Konjac mjök, även kallat GM-pulver är tillgänglig från en mängd återförsäljare – men det brukar tyvärr vara rätt dyrt.
  • Shirataki (eller shiratake) nudlar, som går att hitta i asiatiska livsmedelsbutiker kan användas i traditionella östasiatiska rätter eller som en ersätatre av traditionell pasta. Var dock noga med att skölj nudlarna först eftersom de har en skar lukt när de tas ut ur paketet.
  • Man kan även prova konjacgelen. Klipp upp den i små bitar och servera dem tillsammans med en dipp.
  • För den som väljer att ta ett kosttillskott av Glukomannan rekomenderas att välja ett preparat som inte innehåller några konstgjorda tillsatse. Välj ett så naturligt preparat som möjligt.
  • Väljer man att använda ett kosttillskott med Glukomanann bör man vid användning öppna kapslarna lösa upp dem i lite vatten först eller blanda dem i lite flytande mat. Var noga med att de alltid löses upp inan de äts för att förhindra kvävnngsrisk.

Glucomannans säkerhet

Eftersom Glukomannan expanderar så lätt i vatten har det funnits människor som tyvärr kvävts efter att de ätit pulveret eller Glukomannan-godis genom att de försökt svälja dem torra. Glukomannans effekt kan jämföras med att en ballong blåser upp i munnen och halsen och täpper till.

Ta alltså Glukomannan antingen i matformat exemelvis genom shiratakududlar eller konjacgel eller som ett pulver som läggs till i maten eller upplöses med vatten i exemelvis en smoothie. Man kan även ta glukomanna som kosttillskott i kapslar. Var alltid noga med att inta dem tillsammans med mycket vatten. Förrutom att det sväller har Glokomannan visat sig vara säkra för både vuxna och barn.

Börja långsamt

Börja alltid äta Gukomannan i små doser i början för att känna av hur krppen reagerar på att de sväller i mage och tarmarna. Kliniska studier använde endast cirka 1-3 g per måltid i genomsnitt. Rekommendationer är att använda en mycket liten dos per dag till att börja med. Om man tar för stora doser i början kan det orsaka uppblåsthet, gas och liknande obehag. Vissa kän även få en extra mjuk avföring eller diarré, men det är vanligtvis ovanligt.

Glukomannan kan även minska absorptionen av vissa orala läkemedel som exempelvis Sulfonylurea, ett diabetesläkemedel. Detta kan undvikas genom att ta medicinen minst 4 timmar efter eller en timme innan glucomannan intas. Om man är osker bör man rådfråga en läkare.

Återigen! Var noga med att dricka mycket vatten tillsammns med Glukomannan och / eller lös upp det i vätska före intag.