Hoodia

Hoodia som även kallas för Hoodia Gordonii är en riktig gåva från naturen och den är bland annat är känd för att främja personers viktnedgång. Under de senaste åren har efterfrågan på Hoodia och produkter som innehåller Hoodia ökat. Den här artikeln handlar om Hoodia och dess tillgängliga former, användningsområden och varför det har blivit så populärt.

Vad är Hoodia Gordonii?

Hoodia GordoniiDet är en saftig, köttig kaktusliknande växt som kommer från Asclepiad-familjen. Hoodia sägs ha terapeutiska egenskaper i folkmedicin. Den är kommer ursprungligen från Kalahari-öknen i Afrika och man kan hitta den naturligt växande i bland annat Botswana, Sydafrika och Namibia. Arten blev internationellt känd och efter ett tag utrotningshotad efter en marknadsföringskampanj som talade för att Hoodin verkade som ett aptitdämpande medel för personer som vill nå en viktminskning. Blommorna luktar som rått kött och pollineras huvudsakligen av flugor. De indiska San-människorna (Bushmen) i Namibi öknen kallar den här växten för ǁhoba och den afrikanska namnet ghaap används för att referera till alla arter av Hoodia. Bland de många sorterna är Hoodia Gordonii den mest populära eftersom dess extrakt minskar hunger för den om äter den och har därmed blivit ett effektivt hjälpmedel till den som vill minska i vikt och fetthalt. Hoodia gordonii upptäcktes och målades av kollega Robert Jacob Gordon i närheten av Orange River i omkring 1779, och identifierades som en Stapelia som är en nära besläktad genus till Hoodia. Hoodia finns tillgängligt på marknaden i många olika former, inklusive piller, kapslar, juicer och som ingridienser i olika populära kosttillskott.

Obehandlad Hoodia kan i vissa fall ge några biverkningar som torr mun och leverproblem. Vild Hoodia Gordonii, som en gång växte naturligt och rikligt i Afrika har nu blivit en sällsynt syn där på grund av över exploatering på grund av upptäckten av dess aptitdämpande egenskaper. Många tycker att den ser ut lika dan som många andra kaktusar. Men den kända mycket populära och missförstådda Cactus Gordonii Hoodia är inte en kaktus alls. Precis som ”Allt som är guld glimmar inte”, är alla växter med svampiga och köttiga blad inte kaktusar.

Hoodia och dess tillgänglighet på marknaden

Det mesta av Hoodia som gomgår att hitta på marknaden är inte den naturliga afrikanska Gordonii Hoodia utan snarare den kommersiellt odlade Hoodia från andra delar av världen. Gör det någon skillnad? Uppenbarligen inte! Eftersom deras egenskaper är nästintill likadana förutom att man i de kommersiellt odlade Hoodian kan hitta några spår av de konstgjorda gödselmedlen som tillsats. Om du inte vill ha dessa gödningsmedel i kroppen bör man vara noga med att köper äkta afrikansk Hoodia Gordonii. För att få tag på de ”äkta” produkterna bör man vara noggrann med att läsa på vart varorna kommer från och hur de tillverkats. Det finns många hälsokostbutiker som är noggranna med att sälja ekologiska varor. Köp gärna från hälsokostbutiker eller online via säkra hälsokostbutiker. För att undvika de oäkta varorna online så bör man som konsument akta sig för att köpa produkter som säljs via en annons eller exrta pris. Se även upp med att köpa varor från annonser hittade via sociala medier som acebook eller liknande. Många ”bluff” produkter cirkulerar på marknaden. Att välja det dyrare ekologiska alternativet är oftast att föredra för alla produkter som är ämnade för viktminskningsändamål. Ju naturligare produkterna är, destå bättre resultat kan man förvänta sig. En annan viktig tanke man bör ha är den att det inte finns några mirakelkurer. Hoodia är som alla andra produkter endast till som hjälpmedel för den som vill gåner i vikt. För att få ett bra och hälsosamt resultat bör man därför alltid tänka på att kombinera ett kosttillägg med en hälsosam och varierande kost, samt att lägga till träning som en del av en hälsosam livsstil.

Vad ska du leta efter i ett bra Hoodia Gordonii tillskott

Ett bra Hoodia tillskott bör tillverkas av ett välrekomenderat och pålitligt företag. Det bör standardiseras till en lämplig dos. Den bör tillverkas med hoodia gordonii fruktkropp och inte av stammar eller rötter. Om man är intresserad av att äta Hoodia finns ett antal olika produkter att välja mellan. Det går att hitta Hoodia-baserade produkter som bulkpulver, färdiga kapslar och som ett flytande extrakt. Alla de här former bör i huvudsak ha ungefär samma effekt på kroppen, så vilket man ska vällja är verkligen mer en fråga om bekvämlighet och vad man personligen tycker bäst om.

Produkter som innehåller Hoodia Gordonii

På grund av sin efterfrågan går det att hitta många olika produkter som innehåller ingrediensen Hoodia. Det går att hitta piller, kapslar, tillskott och andra produkter som innehåller Hoodia Gordonii. Nedan kan ni läsa om de olika produkterna och deras fördelar. Att po’ngtera är att man allltid bör tänka på att alla dessa tillskott bör intas av personer som är friska och har en för övrigt bra kosthållning. För den som ännu inte äter hälsosamt bör först börja med att lägga om kosten innan tilläggspreparat börjar användas. För att nå bästa resultat bör man alltid utöva någn form av träning. En bra riktlinje är att ha en hälsosam livsstil. Alla tjänar på det i längden.

Hoodia som ett aptitdämpande tillskott

Hoodias kemiska sammansättning liknar den som finns naturlig i kroppen i form av glukos eller fungerar som ett pseudo-glukos. Dock fungerar det här mycket starkare än glukos i sitt glukosliknande beteende. Ämnen i Hoodian skickar nämligen kemiska signaler till hjärnan som berättar om att magen är full och att kroppen inte vill ha mer mat. När Hoodia absorberas i kroppen anser kroppen att den har konsumerat en hög halt av energi som mat ger (vilket inte är så) och ger därmed hjärnan ett budskap med den informationen. Hjärnan signalerar i sin tur omedelbart kroppen och ger den anvisningar om att den kan sluta att äta. På det här viset verkar Hoodia för att minska aptiten med resultatet att man på så vis kan gå ner önskade likon i vikt.

Hoodia Complex

Hoodia Complex är ett medicinskt preparat eller komposition som har innehållet av Hoodia, samt andra örter. Det fungerar genom att minska hunger eller aptiten och verkar samtidigt genom att ge vitalisering eftersom det bidrar med vissa antioxidanter till kropp. Om man bortser från Hoodia extrakt så innehåller Hoodia Complex vanligen en del vitaminer, några mineraler och har extrakt av ingredienser som bland annat grönt te, kakao frön, johannesört, Gymnema blad, Garcinia frukt och komponenter som sorbitol och stearinsyra. Hur sammansättningen av Hoodia Complex ser ut kan variera beroende på vilken tillverkare man väljer. De ovan angivna ingredienser bör därför inte betraktas som en strikt standard, även om de ofta är mer eller mindre oförändrade.

Hoodia te

Hoodia Tea tar fungerar enligt många snabbt och har inte visat sig ha ngra negativa effekter. Hoodia te görs genom att man använder strimlad och torkad form av Hoodia-växten som kan konsumeras som ett te genom att det bryggs i varmt vatten. De flesta av Hoodia-teerna som finns på marknaden är sällan rena Hoodia, eftersom de oftast säljs som blandningar av Hoodia med grönt te och andra örter.

Hur man tar Hoodia Gordonii

Hoodia gordonii finns som sagt i kapslar och som flytande extrakt. Kapselversionerna innehåller vanligen 200 till 500 mg hoodia i varje kapsel. Vätskextrakt är mer anpassningsbara där man själv doserar sin önskade mängd. Flytande hoodia-tillskott kan tas oralt, antingen direkt eller genom att blanda vätskan i vatten. Hoodia tillverkare föreslår att man tar tillägget före måltider för att hjälpa till att ge en minskad aptit. Men det är oklart huruvida det här är den bästa tiden för att ta en dos eller om man får bättre rsultat genom att ta det vid ett annat tillfälle. Med tanke på bristen på kliniska prövningar på detta tillskott finns ingen officiellt rekommenderad dosmängd. Det är därfött bäst att följa tillverkarens instruktioner på produktförpackningen och som med alla produkter att vara noggrann med att inte överskrida rekomendationerna.

Hoodia Gordonii biverkningar och försiktighetsåtgärder

Hoodia Gordonii kan orsaka vissa biverkningar och det har inte genomförts så många kliniska testee som utvärderar säkerheten för produkter baserade på Hoodia. Dessutom är fördelarna med Hoodia gordonii många gånger ifrågasatts. Hoodia kan i vissa fall orsaka kräkningar, förhöjt blodtryck och hjärtfrekvens, huvudvärk och konstiga hudförnimmelser som stickningar och utslag.

Om man känner av något av följande tillstånd ska du tala med en läkare innan man man börjar äta proukter innehållande Hoodia:

  • Diabetes
  • Hjärtproblem
  • Graviditet
  • Blödning eller blodproppstörning
  • Anorexi eller andra ätstörningar

Personer som äter medicin för att kontrollera blodsocker, hjärtmedicin eller blodkoagulationsmedicin bör du också fortsätta försiktigt och även konsultera med en läkare. Interaktioner med andra läkemedel och tillskott är möjliga. Återigen, eftersom det varit mycket få kliniska studier finns det helt enkelt inte tillräckligt med bevis för att föreslå om detta tillskott är säkert att ta. Eftersom Hoodia gordonii har potential för att ge allvarliga biverkningar kan det vara klokt att fortsätta försiktigt när man tar detta tillägg. Försiktighet rekommenderas. Tala med din läkare om några problem uppstår.