Spirulina

spirulina smoothieSpirulina är en blågrön alg som nutritionister har kallat för framtidens superfood eller supermat. Spirulina är kanske en av de äldsta livsformer på jorden och på senare år börjat användas mer och mer i västvärlden. Detta algpulver finner man i de tropiska sjöarna och passar utmärkt att tillsätta exempelvis i din smoothie. Anledningen till att Spirulina har blivit så populärt för många är på grund av de många hälsofördelarna algen bär med sig. Även om det här supermaten har blivit populär just nu på grund av dess näringsämnen, ljusgröna färg och boost av hälsosamma fördelar har spirulina varit superfood långt innan nutritionister från 21-talet började lägga till det i sina smoothie-skålar. De första människorna som någonsin använder dessa alger som livsmedelskälla är oklara, men aztekerna och personer i Afrika kan ha använt algerna i sin dagliga kost för många århundraden sedan. Torkad spirulina innehåller cirka 60 till 70 procent protein. Det anses faktiskt vara en av de få växtbaserade källorna till ”komplett protein”, vilket innebär att det innehåller alla nödvändiga aminosyror som din kropp behöver men kan inte producera på egen hand. Det är också en bra källa till kalcium, järn, magnesium och vitaminer A, E och K. Spirulina kan vara mer fördelaktigt för veganer eller vegetarianer som saknar tillräckligt med järn i kosten. Behandlade som ”superfood” eller ”supermat” hälsopåståenden kring dessa blågröna algerna inkluderar dess förmåga att öka immuniteten, bekämpa allergier och minska trötthet. Med sin höga näringsdensitet når fördelarna med spirulina långt och brett. Spirulina passar exempelvis utmärkt att använda i en smoothies på morgonen eftersom forskning visar att pulvret kan öka energi, minska trötthet och naturligt minska aptiten. Med dessa stora fördelar kan det vara en ide att byta ut kaffet på morgonen mot en spirulina smoothie. Liksom andra superfoods kan spirulina stärka immunsystemet, hjälpa till med matsmältningen, balansera kroppens pH och minska inflammation. Små studier stöder dessa påståenden. Spirulina går att köpa som tabletter eller pulver. Fördelaktigt är att köpa algerna i sin pulverform eftersom det är lätt att lägga till i recept, till exempel i en näringsrik grön smoothie. Men spirulina kan vara aningen dyr och det är alltid viktigt att komma ihåg bristen på kvalitetskontroll i tilläggsindustrin. Sök noga för att hitta en kvalitetsprodukt som har testats av tredje part och är certifierad utan förorening.

Köp Spirulina

ProduktOmdömmeBetygKöp hos
spirulina kapslar eko Bäst i test - Kapslar
Healthwell Spirulina kapslar Eko är bäst i test bland spirulina tillskott. Tillskottet är ekologiskt odlad och håller mycket hög kvalitet. Priset är också bra. Vi föredrar kapslar, inte pulver, eftersom kapslar är lättare att dosera. Föredrar du ett pulver så hittar du samma kvalitet i pulvret nedan.

Gratis frakt
spirulina eko Bäst i test - Pulver
Healthwell Spirulina pulver eko håller mycket hög kvalitet och är det enligt oss bästa spirulina pulvret på marknaden. Att produkten är ekologisk är också ett plus. Detta är ett mycket bra spirulina pulver för att ha i drinkar och smoothies.

Gratis frakt
spirulina superfruit Ett mycket bra ekologisk spirulina pulver som är speciellt utvecklat för att användas i smoothie & dryck. Fritt från tillsatser och100% vegetabilisk. Lämpligt för veganer
Gratis frakt
active spirulina Nyttiga ekologiska spirulina tabletter som gör det lätt att dra nytta av alla hälsofördelar som spirulina erbjuder. Finns också som pulver.

Tillverkat av Holistic som är kända för högkvalitativa produkter.

Gratis frakt
cocovi spirulina Ett spirulina pulver från CocoVi. Detta pulver är ett bra alternativ för den som vill pröva spirulina. Säljs i en liten förpackning så det kostar mycket lite att pröva.
organisk spirulina En relativt billig men trots det mycket bra spirulina kapsel. Det är hela 300 kapslar i varje förpackning.
Gratis frakt
lindros spirulina Ett billigt alternativ som har odlats i bassänger och varsamt skördats för att behålla sina näringsämnen. Tyvärr inte ekologisk odlad.
Gratis frakt
bioactive spirulina Detta spirulina pulver sägs vara skördat i naturen. Vi vet inte om detta är sant.
Gratis frakt

Användningsområden

Kanske är en av de mest fördelaktiga fördelarna med spirulina pulver att det finns en mängd matrecept som det kan blandas med. Den kan blandas i juice och smoothies, bakas i hemlagad energi barer och granola, och till och med omröras i soppor. För ett ännu bättre resultat kan den kombineras med andra superfoods, som quinoa, avokado eller chard i sallader. Det finns ingen gräns när det gäller att hitta välsmakande sätt att njuta av de underbara hälsoeffekterna av spirulina pulver. Spirulina är säkert och bör tas av alla som vill lägga till en rik och kraftfull kostkälla.

Hälsofördelar

Spirulina är full av protein

Proteiner är livets grundläggande byggstenar och som sådan kan de erbjuda nyckelinsikt över hur spirulina fungerar för att förbättra övergripande hälsa och välbefinnande. Spirulina den blågröna mikroalgen som oftast går att hitta i sötvattens sjöar, dammar och floder råkar också vara en av de rikaste källorna till protein i världen. Faktum är att spirulina erbjuder mer protein gram per gram än nötkött, kyckling, fisk och till och med sojabönor. Proteiner består av komplexa kedjor av aminosyror vilka är kritiska för att bilda och reparera muskel och ben. Men aminosyrorna tjänar också flera andra väsentliga funktioner inom kroppen. Till exempel är aminosyror som finns i proteiner ansvariga för att hantera insulinhalter i kroppen, upprätthålla immunsystemet, transportera mineraler i hela kroppen och mer. Av de 22 aminosyror som finns i proteiner är åtta av dem avgörande för hälsosamma kroppsfunktionerna. Men människokroppen kan inte producera aminosyrorna själv. Därför kan dessa åtta aminosyror endast fås genom kosten. De återstående aminosyrorna anses vara oumbärliga, eftersom kroppen redan producerar dem naturligt. För att kroppen ska kunna bearbeta de icke-essentiella aminosyrorna krävs de essentiella aminosyrorna, tillsammans med en tillräcklig mängd kväve för att syntesen ska kunna inträffa. Till skillnad från många andra typer av proteiner anses spirulina vara ett komplett protein. Anledningen till detta är eftersom det är en kvalitetskälla för alla av de åtta väsentligast aminosyrorna. Dessutom ärspirulina pulver proteinet i Spirulina mellan 85 och 95% smältbart, vilket gör det till en av de mest kraftfulla och potenta formerna av protein som går att hitta. Eftersom de cellulära väggarna som finns i Spirulina heller inte innehåller någon cellulosa så absorberas aminosyrorna nästan omedelbart av kroppen.

Hur Spirulina verkar renande för blodet

Spirulina är rik på klorofyll, vilket gör det till ett otroligt effektivt ”blodrengöringsmedel”. Faktum är att denna mikroalg innehåller mer än tio gånger mängden klorofyll per volym än vad som finns i de vanligaste grönsakerna vi äter. Klorofyllen i Spirulina hjälper till att bygga röda blodkroppar i kroppen samtidigt som kroppen skapar en lättare absorberbar form av magnesium. Denna kombination av klorofyll och magnesium hjälper till att rensa blodet från toxiner. Den blåa färgen i Spirulina innehåller en mängd näringsämnen och de här näringsämnena har visat sig bidra till ett ökat antalet vita blodkroppar i kroppen. Dessutom innehåller Spirulina polysackarider som har visat sig visat sig öka immunsystemet och hjälpa till vid avlägsnande av strålning och tungmetaller från kroppen, samt förbättrar den funktionella produktivitet hos benmärg och vissa celler.

Spirulina stärker immunsvaret

Spirulina har länge varit omtalad för sin förmåga att stärka immunförsvaret. Eftersom det aktivt främjar celldelning hjälper det till med en snabbare sårläkning. Algen har även en förmåga att korta ner tiden för återhämtning från vissa sjukdomar. Spirulina förstärker immunsystemet, vilket gör att risken för att bli förkylda och andra smittsamma sjukdomar minskar. Spirulina hjälper även till att hålla ögonen friska. Spirulina är därför ett utmärkt komplement för dem som vill förbättra sin ögonhälsa. Denna blågröna alg är mycket rik på vitamin A som är utomordentligt viktigt för att behålla friska ögon. För dem som vill förbättra sin ögonhälsa har man av samma anledning sedan länge rekommenderat personer att äta fler morötter. Men det fördelaktiga med Spirulina är att det faktiskt innehåller tio gånger mer vitamin A per gram morötter. Så ett tips är att byta ut morötterna mot Spriulina!

Minskar inflammation och PMS- symtom

Spirulina minskar inflammation och lindrar PMS-symtom. Spirulina är även en av de ledande källorna till Gamma-linolensyra (GLA), en av de mest kraftfulla antiinflammatoriska ämnena i naturen. GLA är också särskilt fördelaktigt för kvinnor, eftersom det kan underlätta symptomen på PMS. Spirulina har också 26-gånger mer kalcium än mjölk, vilket gör det till ett utmärkt näringstillskott för gravida kvinnor.

Förbättrad matsmältning

Spirulina hjälper till att förbättra matsmältningssystemet och algen underlättar avfallshanteringen genom matsmältningssystemet, vilket tar bort stressen i hela tarmsystemet. Att äta Sirulina främjar också de friska bakterierna i matsmältningssystemet och bidrar till att förbättra upptaget av näringsämnen i kroppen.

Spirulina en naturlig Detox

Spirulina har en mycket hög koncentration av klorofyll som är en av naturens mest kraftfulla avgiftningsmedel. Att äta Spirulina har visat sig vara effektivt om du vill få bort toxiner från blodet. Toxinerna binder tungmetaller och radioaktiva isotoper i blodet och det är extra viktigt att för dem som genomgår behandling för exempelvis cancer att göra en detox efteråt eftersom det vanligen har bildats mycket toxiner i blodet efter behandlingen.

Fler hälsofördelar med Spirulina

  • Spirulina innehåller mycket hög halt järn vilket är extra bra för dem med anemi eller är gravida. Järnet i Spirulina har heller inte den vanliga förstoppande effekten som vanligt järn kan ge.
  • Spirulina är en bra källa till vitaminer B-1 (tiamin), B-2 (riboflavin), B-3 (nikotinamid), B-6 (pyridoxin), B-9 (folsyra), B-12 (kobolamin) , vitamin E och vitamin K1 och K2.
  • Det är också en bra källa till kalium, krom, koppar, magnesium, mangan, fosfor, selen och zink.
  • Det har fyra gånger så hög halt av antioxidanter som hos blåbär.
  • Spirulina är en proteinproduktkälla. Betydligt mer än i nötkött, kyckling, fisk och sojabönor.

Möjliga biverkningar

Genom att använda en organisk ekologiskt odlad naturligt förekommande produkt av Spirulina ger det inga potentiellt farliga biverkningar. För att få den bästa produkten bör den komma från en sjö odlad helt utan bekämpningsmedel eller andra kemiskt tillsatta produkter. Väljer man en prdukt som innehåller andra ingredienser var noga med att läsa på vilka de är och checka av att du inte har reagerat på någon av dem tidigare. Det allra säkraste är som sagt att välja en helt ren produkt. Sök efter en ren form av Spirulina och en produkt oftast från något av de dyrare tillverkarna. Dålig kvalitet på Spirulina har ofta ingredienser och kemiska fyllmedel som kan minska produktkvaliteten och förvärra vissa biverkningar.

Är Spirulina säkert för alla?

Medan högkvalitativ spirulina är fri från negativa biverkningar innehåller den jod, så personer som är allergiska eller känsliga för jod bör undvika att ta kosttillskottet. De som är mycket allergiska eller extremt känsliga för skaldjur eller tång bör också vilja undvika att ta spirulina. Personer som för närvarande har hög feber ska även dem vänta på att febern ska avta innan de tar Spirulina.