Capsaicin

Capsaicin finns i chilliFör dem som älskar den starka smaken som chili ger har tur, eftersom Capsaicin kan hjälpa dig att förebygga allt från cancer, bekämpa diabetes och kan till och med användas för att lindra smärta. Man kan även använda det genom att ge externa fördelar. Exemevis genom att behandla psoriasis, liksom vissa smärtstillande fördelar, som att behandla huvudvärk och lindra led- och muskelsmärtor.

Capsaicin är mest känd som ett ämne som går att finna kryddorna chilli och peppar. Det är Capsaicin som ger de läckra grönsakerna dess hetta. Med undantag för chili är Capsaicin generellt synonymt med paprika. Det är också en av funktionerna i cayennepeppar som gör det så fördelaktigt. Med en massiv och ständigt växande forskningsgrupp som stöder Capsaicin och dess hälsofördelar den ger kroppen finns inget tvivel om att Capsaicin även har potential att revolutionera mer än en traditionell behandlingsmetod i det medicinska samhället.

Vad är Capsaicin?

Som en molekylär förening i den kryddiga paprikan/chillin har Capsaicin inget kostinnehåll som exempelvis kalorier eller andra näringsämnen. Capsaicin finns i alla delar av peppar förutom i fröet och den högsta koncentrationen av Capsaicin hittar man i innerväggen hos frönet.

Studier har visat att man kan använda Capsaicin som ett hjälpmedel till viktminskning, i kampen mot cancer och till och med för att minska viss kronisk smärta. Detta beror på att Capsaicin binder till en vanilloidreceptor som är känd som TRPV1. Dessa receptorer signalerar vid värme och motar även signaler när celler i kroppen är fysiskt brända eller har blivit skadade. När Capsaicinmolekylen är bunden till TRPV1-receptorn får hjärnan signaler om att en het eller brännande händelse har inträffat och i sin tur orsakar en mild inflammatorisk reaktion som är avsedd att reparera de celler som blivit påverkade. Det är förmodligen genom denna reaktion som ligger i grund för kapsaicinens många hälsofördelar.

Hälsofördelar

Nedan kan ni läsa om några av de hälsofördelar man får av att äta Capsaicin:

Hjälper till med viktminskning

För den som försöker gå ner i vikt bör du noga överväga att äta capsaicinrika livsmedel, som exempelvis chilipeppar. Forskning har visat att man genom att äta dessa kryddiga livsmedel kan sänka kroppsvikten, hastighetsmetabolismen , hjälpa till att bränna fett och minska aptiten. Detta kan också vara en fördel för den som kombinerar träning med näringsmässig kost för viktminskning, eftersom kapsaicinförbrukningen också förbättrar atletisk prestanda och den övergripande fysiska uthålligheten.

Hjälper den som har diabetes

Liksom många funktioner i hälsosamma livsmedel är capsaicin mycket användbar när man vill förebygga och behandla diabetes. Man kan genom att konsekvent konsumera livsmedel som innehåller olika näringsämnen förbättra blodsocker- och insulinreaktioner hos både män och kvinnor. Det kan även hjälpa kvinnor med graviditetsdiabetes.

Kan vara användbart vid behandling av cancer

Av de många fördelarna som capsaicin har att erbjuda, har få varit granskade så mycket som dess kraftfulla effekt mot cancer. Till exempel visar olika studier att Capsaicin effektivt kan bekämpa prostatacancer, inklusive en studie från 2006 vid UCLA School of Medicine, där resultatet visade att den har en ”djupt antiproliferativ effekt” på denna typ av cancer. Forskare fann att man genom att inta Capsaicin oralt till viss del stoppade spridningen av prostatacancerceller samt orsakade apoptos (celldöd) i mer än en typ av prostatacancercell.

I en studie upptäckte forskare att Capsaicin även kan vara effektiv mot Gastrit, en infektion i magens tarmar som orsakats av bakterier som tränger in i de inre slemhinnorna. Detta tillstånd är särskilt vanligt i utvecklingsländer där levnadsvillkoren är sämre och H. pylori-bakterier är vanliga. Capsaicin tillsammans med Piperin handlade i denna studie om att man genom att minska inflammation orsakad av viruset och det var därför bestämt att vara en användbar väg att potentiellt förhindra nästa steg i denna bakterieinfektion: gastrisk cancer.

En annan studie visade att Capsaicin verkar vara användbar i kampen mot den näst mest dödliga cancer hos kvinnor, nämligen bröstcancer. Det har visat sig att Capsaicin har förmågan att framkalla apoptos i specifika bröstcancerceller, men en annan genombrottstudie släpptes i Sydkorea i slutet av 2015 där forskare fann att Capsaicin även kan hjälpa till att döda ytterligare en typ av cell, nämligen bröstcancerns stamceller. Den här upptäckten är särskilt viktig eftersom stamcellerna som förblir efter de andra cancercellerna har dött är de som är ansvariga för om sjukdomen ska återkomma eller inte. Det finns även några undersökningar som tyder på att Capsaicin kan bidra till att minska storleken och frekvensen av vissa lungtumörer.

Det fnns mycket forskning som tyder på att behandling med Capsaicin tillsammans med andra användbara kostverktyg är en förbluffande potentiell behandling mot cancer av många slag. Det har visat sig ha positiva effekter på krympande tumörer, förebyggande av metastaser (nya tumörer hittades från den ursprungliga cancersiten), vilket orsakar apoptos i olika cancermodeller och till och med potentiellt hindrar cancer från att uppkomma i första hand.

Det som även är intressant är att Capsaicin också en cancerrelaterad fördel utanför cancercellerna. Capsaicin finns även att köpa i krämform och är användbart för en rad olika sjukdomar, inklusive munsår som är vanliga biverkningar från kemoterapi och strålbehandlingar.

Minskar förekomst av svår huvudvärk

Användning av Capsaicin är en vanlig smärtlindringsteknik och kan användas som ett smärtlindrande medel för behandling av svår huvudvärk. Svår huvudvärk benämns på en återkommande huvudvärk som är annorlunda från migrän eller spänningshuvudvärk. För den som har det beskrivs den här huvudvärk av de flesta som den värsta smärtan de någonsin har upplevt. Vissa kvinnor jämför det till och med med smärtan man känner vid en förlossning.

Det här är en sällsynt huvudvärk som kan vara från 6 till 12 veckor. Det finns många livsstila och kostalternativ som är användbara vid behandling av huvudvärken. En av behandlingsmetoderna är att applicera Capsaicinkräm på insidan av näsborren och på sidan av huvudet. I en studie gjord i Italien framkom det att patienter genom attupprepade gånger applicera krämen kunde känna att huvudvärken gradvis försvann i upp till 60 dagar efter avslutad behandling.

Capsaicin som smärtlindrande medel

Capsaicin är ett allmänt känt smärtstillande medel. Skälen till detta är allmänt okända, även om forskare upptäcker mer om de mekanismer som används för att ge lättnad. Det verkar som att capsaicin i stor utsträckning ger analgetisk lindring genom att aktivera TRPV1-receptorn, som sedan får hjärnan att släppa en neurotransmittor som kallas ”substans P.” Speciellt i krämform har det använts under många år för att behandla smärta relaterat till artros, reumatisk artrit och fibromyalgi, samt vissa typer av ledvärk.

Nyligen har forskare undersökt ett sätt att injicera högrenad capsaicin i brosk och senor kopplade för att hjälpa personer med olika besvär. Resultatet visade att även om detta inte påskyndade läkningsprocessen så hade det en positiv effekt på smärtan, vilket gjorde det till en bra kandidat för smärtbehandling för detta tillstånd.

Behandlar psoriasis

Förutom att behandla smärta har Capsaicin länge varit känt för sin förmåga att behandla olika hudförhållanden, inklusive torr kliande hud som uppstår vid psoriasis. Substans P verkar vara en effektiv behandling för detta tillstånd, eftersom forskning visar att fortsatt applicering av capsaicinkräm ger en minskad mängd psoriasisutslag på huden. Patienter rapporterade emellertid att de initiala applikationerna av kapsaicinkräm gav en lite mindre brännande, klåda och sveda. Dock försvann det efter några apliceringar.

Hur man använder Capsaicin

Det enklaste sättet att införa capsaicin i ditt kroppen är att äta mat som innehåller det. Du får i dig detgenom alla pepparvarianter utom paprika, som inte innehåller capsaicin på grund av en recessiv gen som den innehåller. Om man inte är van vid att äta kryddig mat, är det viktigt att ta det långsamt och börja med mycket milda sorter innan man senare kan äta mer. Man kan även köpa Capsaicin i tilläggsform, ofta kallad ”cayennepulverpiller” eller i form av en kräm.

Capsaicin historia och intressanta fakta

  • Chili-paprika har funnits länge men den aktiva ”kryddiga” delen av Cspsaicin uptäcktes inte förrän 1846, när en man som hette JC Thresh identifierade den och gav den namnet ”capsaicin”.
  • Innan dess omvandling till en krämform gned indianerna in sina tandkött med peppar för att lindra tandvärk, vilket senare blev en praxis som antogs av européerna.
  • En intressant egenskap hos de kryddiga paprikorna som innehåller capsaicin är att detta näringsämne kom ut ur ett evolutionärt behov av pepparplantor för att skydda sig. De utvecklade ganska kreativ metod – capsaicin är avskräckande för däggdjur som skulle förstöra frön inom pepparkraften, men fåglar är immuniska mot den. Eftersom de inte störs av växtens starka smak, sväljer fåglarna fröer av olika pepparväxter hela och det i sin tur försvårar fåglarnas tillväxt.

Capsaicin och försiktighetsåtgärder

På grund av sin smärtstillande effekt bör capsaicin ätas och tas med försiktighet. Generellt är mängden som finns i vanliga livsmedel vanligtvis säker att konsumera, men att äta Capsacin har ibland förknippats med magont, illamående, diarré och andra matsmältningsbesvär. I tilläggsform rekommenderas totalt högst tre gram per dag.

Capsaicin kan ibland orsaka sura uppstötningar hos vissa. Så för den som upplever besvär som sura uppstötningar efter att de har ätit kryddiga livsmedel bör om möjligt undvika det i för stora mängder.

Capsaicin fungerar även som en alkaloid, så för den som upplever symtom som ledsmärta, matsmältningsproblem eller något märkbart inflammatoriskt tillstånd kan vara allergisk mot denna klass av livsmedel.