Dietbars

Det finns en hel uppsjö av måltidsersättningar på marknaden. Bland annat kan man välja att ersätta vissa eller alla dagens måltider med en shake, soppor eller med en dietbar. Den här artikeln handlar om dietbars och vad fördelarna är med att använda dem som måltidsersättare.

dietbarsDiet bars innehåller en liknande nivå av de näringsämnen och kalorier som en fullständig måltid ger och kan användas som ett alternativ till den som är i farten eller när man försöker minska kalorierna för att få till en viktminskning. Att hoppa över måltider kan leda till att man blir hungrig , vilket kan få dig att äta mer under din nästa måltid. Dietbars kan vara ett medel för att hålla dig borta från småätande. Vissa måltidsersättningar innehåller emellertid ett överskott av socker och mättat fett, något som man vill undvika i allmänhet men speciellt när man följer en måltidsplan ämnat till viktminskning. Välj de hälsosammaste måltidsersättningarna och använd dem i måttligt och inte som en ersättning för varje måltid utan för att gå ner i vikt.

De bästa proteinerna

Det råder ingen tvekan om att protein är en väsentlig del av en hälsosam kost. Forskning tyder på att protein får dig att känna mättnad, hjälper till att återhämta muskler efter träning, kan bidra till viktminskning och kan till och med sänka blodtrycket. En ny studie som publicerades i Circulation, den amerikanska hjärtföreningens tidskrift kom fram till att ersättning av kalorier i raffinerad kolhydrater med ett dagligt 40 g tillägg av mjölk eller sojaprotein sänkte blodtryck med endast små marginaler. Alla dessa fördelar hjälper till att förklara varför dietbars har blivit så populära runt om i världen. Dietbars är en typ av näringstillskott som kommer i en mängd olika märken och smaker – choklad, mörk choklad, mandel, vanilj, jordnötssmör och choklad, havregryn och mycket mer. Många dietbars har en bra balans mellan kolhydrater, protein och fett, vilket gör dem till ett bra och hälsosamt val för ett mellanmål eller post-workout-återhämtningsökning. Vissa dietbars innehåller en högre del socker medan andra använder sockeralkoholer. Det man ska sträva efter när man väljer vilken sort av dietbar är att välja den med minst socker.

Vissa sorter inte är så nyttiga som man kan tro. Många märken av dietbars är så fulla av socker att de liknas mer vid läckra godisbitar än som en del av en hälsosam kost och som ett kosttillskott. Nyckeln för att få tag på en bra dietbar är att man väljer en bar med rätt byggstenar – protein ska vara minst hälften av barens kolhydrater. Till exempel, om baren har 24 gram kolhydrater bör den innehålla ha minst 12 gram protein. Det bästa är om sockerarterna ligger under 7 gram och fettet är under 12 gram.

Dietbars går att hitta med en mängd olika användningsområden, inklusive viktminskning, aptitdämpning och kompletterande protein för dem som inte får i sig tillräckligt med kött från den vanliga kosten. Det finns en lång lista över populära märken som går att få tag på i välsorterade mataffärer, hälsobutiker och till och de går även att hitta i de flesta närbutiker. De har blivit populära bland idrottare och människor som lever upptagna liv. Dietbars är lätta att få tag på, men det är av yttersta vikt att se till att läsa på innehållsförteckningen så man köper en nyttig variant och inte en som liknas vid chokladbitar.

Dietbars kan vara en bra och snabb frukost eftersom de innehåller tillräckligt med protein, vitaminer och mineraler för att man ska hålla sig mätt fram till lunch. Vissa väljer att äta dem som ett snacks eller till och med efter träning för att främja muskelbyggnaden och återhämtningen efter träningen. Andra väljer att byta ut hela maträtter och äter en dietbar istället för den vanliga kosten.

Ett vanligt klagomål från konsumenterna är att dietbarerna ofta smakar något intetsägande och att de har en konstig konsistens. Det är så i vissa fall så det gäller att hitta rätt bland alla olika dietbars. Om man letar efter ett hälsosamt mellanmål som även ska smaka bra finns det några riktlinjer att sträva efter när man väljer sin dietbar. Det är bra att ha kunskap kring vilken bar som är rätt för just dig och vad man ska leta efter i en dietbar. Många av dietbarsen är i huvudsak godisbitar i förklädnad, se därföt upp med vilket märke du väljer. Ett hälsosammare alternativ av dietbars kan hjälpa dig att komma närmare dina mål. Men för att hitta dessa hälsosamma dietbars finns det en viktig regel som man behöver följa: Läs på innehållsförteckningen! Ofta kommer alternativen med den kortaste och mest begripliga ingredienslistan att vara de mest hälsosamma. Och sedan därifrån är ditt nästa steg att titta på näringsämnena.

Men vad händer om du njuter av flera rena dietbars foluserade på protein varje dag, kan du få i sig för mycket protein? Enligt studier får flera människor i sig dubbelt så mycket protein än vad de behöver. Även utan dietbars och andra kosttillskott får även ofta idrottare i sig me protein än vad de behöver. Detta händer eftersom kaloriekraven är högre för idrottsmän, som bränner massor av kalorier och genom att man äter mer mat ökar även intaget av protein till kroppen. Dessutom är det inte ovanligt för idrottsmän att avsiktligt söka högre nivåer av protein eftersom de tror att det kommer att hjälpa dem att bygga mer muskler.

För den genomsnittliga personen är den minsta mängd protein man behöver varje dag för att hålla sig frisk 0,8 g per kilogram (kg). Med en typisk kost är det lätt att få utan att ens tänka på det. Människor som tränar regelbundet behöver lite mer, ca 1,1-1,5 g protein per kg kroppsvikt medan de som lyfter vikter eller tränar för en maraton- eller cykelhändelse behöver 1,2 till 1,7 g per kg. Överdriven proteinintag anses vara ca 2,5 g per kg kroppsvikt dagligen.

För kvinnor i åldrarna 40-50, ökar proteinbehovet till ca 1 till 1,2 g per kg kroppsvikt. Detta beror på att kvinnor i medelåldern börjar förlora muskelmassa (sarkopi) med åldrande. Experter tror att tillsatt protein kan bidra till att förhindra detta hälsotillstånd. För dem som redan har sarkopi kan 1,2 till 1,5 g per kg per dag behövas.

Många företag där ute producerar alla typer av matbyten av olika smaker. Ändå delar de alla en gemensam funktion: proteinet. Dessa bars skulle ha tillsatser som sojaprotein, mjölkprotein, vassleprotein eller något liknande. Många företag lägger till och med tillsats av pulveriserat protein i blandningen för att försäkra sig om att de får den tjockare densiteten av protein.

Kroppsbyggare äter vanligtvis proteinbars före eller efter träning. Dessa kan också användas som en sen kvällsmiddag om du är den typ av person som behöver äta något innan man lägger dig.

De bästa proteinbarsen bör innehålla något mellan 10 och 30 gram protein – beroende på hur mycket muskler man vill bygga.

Några bra ingredienser att kolla efter:

  • Blåbär
  • Vanilj
  • Cashew
  • Mandel
  • Aprikos
  • Tranbär, inehåller mycket av antioxidanter
  • Frukt
  • Nötter
  • Yoghurt

Dietbars för män kontra kvinnor

Proteinbars för män och kvinnor ser ofta olika ut. Ta därför en närmare titt på ingredienserna i de bästa måltidsbarsen som du kan hitta. På så sätt kan man märka du var och en av barsen innehåller ämnen som är avsedda för olika specifika ändamål. Allt beror på varje människas specifika kroppsbyggnad, hur vältränad man är och hur mycket muskler man du vill bygga. Riktlinjen man kan gå efter är att ju större man är desto mer protein kommer man att behöva få i sig själv. Så om du är en man som försöker bygga myskler genom att äta mat med lågt protein, kanske till och med kommer känna att musklerna krymper istället för att växa. Likaså om man är kvinna och får i sig de med ett för högt kaloriinnehåll av protein barer som kroppsbyggare tenderar att använda, kommer märka att försöken att gå ner i vikt kan visa sig vara meningslöst. För mycket protein kan göra göra att man går upp i vikt, vilket är något man ofta vill undvika. I värsta fall kan man använda dessa proteinbars som en ersättare för vissa måltider då och då.

Proteinbars och dess fördelar

Det finns många fördelar som du kan få genom att lägga till en dietbar till din kost. Av dessa fördelar är de här de mest anmärkningsvärda:

De är en källa till aminosyror

Mjölkbars som är gjorda med högkvalitativa ingredienser erbjuder ofta alla essentiella aminosyror som kroppen behöver. Som ett resultat kommer immunförsvaret att öka, eventuella sår kommer att läka mycket lättare, och kroppen kommer att kunna balansera rätt enzymer och hormoner.

De hjälper till att bygga muskler

För de som styrketränar och vill bygga upp sina muskler, kan de bästa proteinbars vara precis vad som behövs för att få i sig sina dagliga näringsämnen. Vissa proteinbars är speciellt utformade för viktökning. Då menas högkaloribars som hjälper till att öka musklerna.

De hjälper dom som vill gå ner i vikt

Några av de bästa proteinbarsen kan hjälpa dig att få muskler och vikt. Det finns dock även lika många produkter som verkar stödjande för viktminskningen. Läs på innehållsförteckningen för att välja rätt bars för just dina behov. Barer med hög proteinhalt kan ge näring och energi som man behöver samtidigt som de innehåller en relativt liten mängd kalorier.

De ger dig energi

Har du märkt hur du blir trött och lättirriterad när du är hungrig? De bästa dietbarsen ger dig den exaktra mängden protein, kolhydrater, sockerarter och fetter som behövs för att få tillräckligt med energi i några timmar.

De är väldigt bekväma

Beroende på vårt schema under dagen kan det vara svårt att få till en riktig måltid – det är därför det alltid är lugnande att veta att vi kan ta till en av dietbars.