Piperin

peppar med piperinPiperin är en alkaloid som ger svartpeppar (Piper nigrum) sin starka och bränannde smak. Det är lite lösligt i vatten och mycket lösligt i alkohol, kloroform och eter. Piperin har en lång historia för användning i vissa typer av traditionell medicin. Dess främsta kommersiella användning är i moderna örtmedicin. Den kommersiella produktionen av piperin består i allmänhet av kemisk extraktion från svarta pepparfrön, som innehåller fem till tio procent piperin.

Frön från den långa pepparn (Piper longum) innehåller en till två procent piperin och kan också användas vid piperinproduktion. Fröerna löses med ett lösningsmedel, såsom etylacetat och hexan. Det lösningsmedelsfria ämnet behandlas sedan med en kaliumhydroxidlösning för avlägsnande av hartset. Det som återstår efter detta sköljs därefter i varm alkohol för att få fram så kallade piperinkristaller.

Den danska kemisten Hans Christian Orsted isolerade piperin från svartpeppar först år 1819. Det upptäcktes senare i andra Piper-arter som långpipa och västafrikansk peppar (Piper guineense). Piperin syntetiserades först år 1882 genom att blanda piperidin och piperoylklorid. Det primära värdet av piperin i kosttillskott är dess förmåga att förbättra biotillgängligheten hos vissa andra vitaminer och mineraler. Denna mekanism undersöks fortfarande, men piperin har blivit känt för att hämma enzymerna P-glykoprotein och CYP3A4 hos människor som äter det. Dessa enzymer är inblandade i metabolism och transport av olika metaboliter. Djurstudier visar också att piperin hämmar CYP 450-enzymer som metaboliserar många droger.

Tecken kroppen kan behöva extra piperin

Det kan vara bra att ta Piperin om kroppen behöver en ökad effekt av andra näringsämnen såsom curcumin, vitamin B6, beta-karoten och selen. Man kan också dra nytta av Piperin om man exempelvis behöver hjälp för att upprätthålla en hälsosam vikt eller om kroppen utsätts för en kortvarig stress. Andra skäl till att ta Piperin inkluderar andningssvårigheter, om man har problem med matsmältning, eller om man känner av ett dåligt humör under en längre tid.

Hälsosamt för kroppen

Peppar är ett samlingsnamn på flera olika kryddor och peppar är frukter man får från pepparbusken.
Grönpeppar skördas när frukten är ung och omogen. Den kallas sedan svartpeppar när frukten har blivit halvmogen. När fruktens kärna har blivit helt mogen kallar man pepparn för vitpeppar. Främst är peparns användningsområde i matlagning, men de olika formerna av peppar har även använts i traditionell folkmedicin i århundraden.

Gör att maten mer hälsosam

Svartpeppar är en av de absolut populäraste kryddan runtom i hela världen. Främst eftersom den är så mångsidig och kan användas som en allroundkrydda. De flesta maträtterna runt om i världen har svartpepper som en av ingredienserna, så de går att hitta i de flestas kök. Svartpeppar är en riktigt god smakförhöjare till maten. Men inte många vet att svartpeppar även kan förhöja smaken i bland annat olika yoghurt och i vaniljglass. Anledningen till att svartpeppar gör maten så hälsosam är för att kroppen lättare kan ta upp näringsämnen från födan om den får i sig svartpepparn. Nedan kan ni läsa om Piperin och dess positiva hälsoeffekter:

Ökar upptaget av olika näringsämnen

I svartpeppar ingår piperin som är ett ämne med förmågan att öka upptaget av olika substanser i kroppen som exempelvis rosenrot och gurkmeja. Även vissa smärtstillande läkemedel som Voltaren eller Diklofenak har effekten att ge ett bättre upptag om det äts tillsammans med svartpeppar. Forskare undersöker om det möjligen skulle gå att minska dosen smärtstillande läkemedel i framtiden om läkemedlem kombineras med svartpeppar.

Minskar risken för magsår

Genom att man kryddar maten med svartpeppar, främst genom att använda hela svartpepparkorn som man sedan maler direkt över maten (alltså inte finmald) ökas på så vis näringsupptaget i tarmslemhinnan. Kroppen tar lättare upp andra mineraler och vitaminer. Genom att kroppen kan tillgodose sig med existentiella mineraler och vitaminer minskar även risken för att drabbas av exempelvis magsår. Magsår kan nämligen uppstå vid en näringsbrist.

Positiv påverkan på tarmens slemhinnor

Piperin har en positiv påverkan på tarmslemhinnorna och levern och har gör det även lättare för kroppen att ta upp vissa näringsämnen ämnen. Flera studier har genomförts och resultat visar exempelvis att upptaget av gurkmeja öka hela 2000 procent om det äts med mat som även innehåller piperin.

Lindrar magbesvär och främjar matsmältningen

Svartpeppar ökar flödet av saliv i munnen och magsafter samt verkar stimulerande på matsmältningsorganen. Länge ar man trot att svartpeppar är starkt för magen men nu har forskning visat annat. Så även om man tror att starka kryddor som svartpeppar ska vara dåligt för magen så bör man tänka om. Det kan tvärtom faktiskt lindra magbesvär och minska väderspänningar.
Dessutom verkar svartpeppar antiinflammatorisk i tarmen så genom att använda svartpeppar i maten varje dag minskas risken för att ska drabbas av magsår.

Minskar smärta

Piperin i svartpeppar kan utlösa TRPV1 (transient receptorpotential vanilloid type-1) i kroppen. Denna utlösning han hjälpa till att minska smärta. Piperin används i vissa fall även som en smärtstillande kräm. Krämen appliceras topiskt på huden för att ge en lindrande känsla mot smärtan. Vissa studier har fokuserat på att använda piperin som ett nytt sätt att döda kronisk smärta – speciellt neuropatisk smärta som är svår att få bort.

Kan motverkar tandlossning

Då kryddan har antiinflammatoriska egenskaper är svartpeppar även bra för att förhindra tandlossning. Detta har visats efter en studie gjord på råttor. Resultatet man fick fram visade att svartpeppar med piperin motverkade inflammationer i tandköttet samtidigt som det stoppade nedbrytningen av benen i käken.

Andra fördelar:

omogen svartpepparSom artikeln beskrivit tidigare är Piperin och Grukmeja fördelaktigt när de kombineras tillsammans. Gurkmeja och svartpeppar kan hjälpa till att lindra sår och förkortar ofta läktiden av sår. Detta beror på ämnen i Gurkmeja tillsammans med pektin från svartpeppar har en förmåga att förhindra tillväxten av Helicobacter pylori-bakterier som orsakar upkomsten av vissa sår. Både gurkmeja och svartpepar har också antioxidantfördelar. Därför kan de dra nytta av att förbättra minnesförlusten och skydda personer från att hamna i en kognitiv funktionsnedsättning från sjukdomar som exempelvis Alzheimers. Doseringen av gurkmeja varierar beroende på det medicinska tillståndet av Alzeimers. Som med de flesta växtbaserade kosttillskott har gurkmeja inga specifika doseringsriktlinjer.

Tänk på detta om du vill äta Piperin:

  • Svartpeppar får inte konsumeras över 1 tsk per dag när vissa läkemedel som digoxin eller fenytoin tas. Tiden det tar för levern att rensa ut dessa läkemedel kan saktas ner när svartpeppar konsumeras i överskott.
  • De som är gravida och ammar rekommenderas att undvika alla typer av växtbaserade kosttillskott. Diabetespatienter, dom som ska opereras och de som har gallblåsproblem måste också sluta använda tillskott av Peritin.
  • Medan både gurkmeja och svartpeppar anses vara mycket säkra och har använts i tusentals år, om du lider av vissa specifika medicinska problem och inte är säkra på att använda dem, kontakta därför alltid din läkare för rådfrågning innan användandet.

Sammanfattning

Kryddig mat, som till exempel svartpepper har länge för att främja mag-sekret i tarmarna och har en affekt som ökar ämnesomsättningen. Flera studier har gjorts med resultatet att man genom att äta kryddig mat, kan öka sin ämnesomsättning med så mycket som 8% . Det som även är bra är att effekter kan vara under många timmar efter att man har ätit den kryddade maten. Det resulterar i att kroppen att bränna fler kalorier under hela dagen. Det mest hälsosamma är om man kombinerar en hälsosam livsstil, inkluderande kost och träning, gärna med en kryddstark mat.

Ät kryddig mat eller strö lite peppar till varje måltid. Om man känner att måltider inte är tillräckligt för att uppnå viktnedgången från svartpeppar med Piperin finns det lyckligtvis piperin i kosttillskott. De säljs i hälsokostbutiker och är vanliga på marknaden idag. Om du planerar att köpa kosttillskott är det mycket viktigt att kontrollera vilka ingredienser den innehåller. De tillskott med högst piperin innehåll är även de som kommer vara mest effektiv för viktminskningen du vill uppnå.

Att förlora en övervikt är bra ur hälsosynpunkt för många. Men se till att göra det på ett hälsosamt vis och inte allt för snabbt. Att banta på ett onaturligt vis är aldrig bra. I denna moderna tid där nya produkter och uppfinningar uppkommer från ingenstans är det extra viktigt för alla som vill gå ner några kilo i vikt att vara försiktig med vilk produkter och metoder man väljer. När det kommer till ett hälsokostpiller är detalltid tryggast att veta att ingredienserna kommer från naturliga ingredienser. Läs därför alltid på innehållsförteckningen innan du köper dem.

Generellt har piperin visa sig vara en naturlig, säker och effektiv metod för dess ändamål. Studier har visat att det fungerar som en fettförbrännare. Kliniska studier i USA har också motiverat säkerhet och effekt av piperin för näringsmässig användning. Svartpeppar och det viktigast av allt piperin är mer än bara en vanlig krydda i hushållet, så krydda på med gott samvete.