Baobab

Baobab trädBaobab uttalas Bey-Oh-Bab och är en frukt som brukar kallas för superfood. Frukten har långsamt blivit mer och mer populär under den senaste åren. Nu för tiden går det äntligen att hitta i många personers favoritmat – och innan du frågar, ja, det går även att hitta Baobab i vissa chokladsorter. Det är nu dags att alla får kunskap kring den magnifika frukten. Baobab har varit helig i århundraden och ses som en källa till naturligt välbefinnande, använts till skönhetsprodukter och är bra för både hud, hår och den allmänna hälsan. Nedan följer allt vad du behöver veta om den magnifika Baobaben.

Baobabträdet

Baobabträdet, även kallat ”livets träd” eller ”The tree of life” har sitt ursprung på savannerna i Senegal och Sydafrika, men trädet går även att hitta i Australien och Indien. Det massiva trädet kan bli upp till 20 meter högt och 15 meter brett. Trädet känns igen på den tjocka stammen. Det är en av de längst levande träden på jorden. Bevis har visat att vissa Baoabträd har funnits i över 2000 år. Andra rapporter tyder på träd som kan ha levt i fler än 3000 år.

Köp Baobab

ProduktOmdömmeBetygKöp hos
baobab renee voltair En mycket bra boabab produkt som är gjord på 100% ekologiskt odlad Baobab. Renee voltair Boabab innehåller pulver av mycket hög kvalitet och har en god lite syrlig smak. Produkten är även relativt billig.
Gratis frakt
superfruit baobab Ett annat mycket bra baobab pulver. Denna gång från superfruit. Även detta pulver är ett mycket bra köp om du vill köpa baobab pulver.
Gratis frakt
baobab olja EKO baobab olja är en bra produkt som kan ge dig vackare hud, hår och naglar. Oljan absorberas snabbt av huden vilket är mycket positivt. Denna olja mest för externt bruk. Ett av pulvren är ett bättre alternativ om du vill inkludera Baobab i din kost.
Gratis frakt

Baobab har många användningsområden

Baobabträdet har sedan lång tid tillbaka används som en vattenreservoar till både djur och människor. Det mjuka och lätta träet används bland annat för tillverkning av kanoter. Baobab trädets stora, rymliga stam holkas ofta ur och används som busskurer eller toaletter i Afrikanska länder. Blasten från trädet tas ofta tillvara på genom att det används för tillverkning av rep och trädets bark och löv används i lim och mediciner.

De olika delarna av trädet används för olika ändamål. De färska bladen kan ätas direkt från trädet och har en stärkande effekt för immunförsvaret, barken förvandlas ofta till rep och kläder. I frukten finns ätbart fruktkött som även det har många hälsofördelar. Fruktköttet från Baobab har använts i Afrika under en lång tid för olika typer av hälsofrågor.

Bladen används i Afrika som sallad, men de torkas även och görs till pulver som sedan kan användas i matlagning i t.ex. soppa. I Australien har bladen länge används inom den traditionella läkekonsten. Barken och löven används mot feber och tros ha en antiinflammatorisk effekt. San-folket i Kalahari använder fröna som motgift mot det gift de använder på sina jaktpilar.

Från år 2008 blev fruktköttet tillgängligt i Skandinavien, då det vid det året fick godkännande från EU: s tillsynsmyndigheter för livsmedel på grund av dess höga näringsvärde och hälsofördelar. Det är vanligast att ta Baobab som ett kosttllskott. Baoab kombineras ofta med Moringa som innehåller mycket vitamin b6. Kombinationen av Baobab och Moringa tillför otroligt höga halter fibrer och andra typer av vitaminer till kosten.

Dessutom gör möjligheten att skörda baobabs en viktig skillnad för de fattiga familjerna i Afrika för att de får ett rättvist pris och därigenom får en liten inkomst. Trädet har en ytterst framträdande plats i de kulturerna där de växer. I länderna där Baobabträdet växer i blandas Baobab oftast med vatten och dricks direkt som en saft. Vanligt är även att fröna rostas och görs till kaffe. Bladen kan även användas i maträtter och har smaken liknande spenat. Vanligt är även att små barn suger på de nyttiga fröna eftersom de har en god smak.

Här i Skandinavien finns tyvärr inte Baobab att få tag på förutom i pulverform. Tyvärr är den pulvret  inte lika gott som den färska frukten, men turligt nog är pulvret lika nyttigt.

Baobabpulver

Baobab är otroligt bra för många delar av kroppen och är en utmärkt källa för C-vitamin, kalcium, kalium, tiamin, fiber och vitamin B6. Baobab är även en 100% naturlig, näringsrik, rå, superfood med en unik smak liknande citrusfrukt. Frukten har  en av de högsta antioxidantkapaciteten i världen, med mer än dubbelt så mycket antioxidanter per gram än goji bär och mer än blåbär och granatäpple tillsammans. Det är en utmärkt källa till C-vitamin som också hjälper till att skydda celler från oxidativ stress och bidrar till normal bildning av kollagen i huden. Baobab innehåller även hög halt C-Vitamin som bland annat hjälper till med skapandet av E-vitamin i kroppen, som har en skyddande och reparerande funktion för huden.

Baobab är den enda frukten i världen som torkar naturligt på grenen den växer på. När frukten torkas i solen i 6 månader omvandlas baobabs gröna, prickiga, sammetsliknande beläggning till ett jämnt, brunt, kokosnötsliknande skal. Skalet är så hårt att det behövs en hammare för att ta sönder det. Inuti det hårda skalet är den torra vita massan av frukten som inte innehåller någon fukt alls. För att producera det som används i Baobab sortiment, skördas och siktas frukten för att producera det 100% naturliga och organiska pulvret som otroligt näringsrikt. Baobabpulver är en rik källa till vitamin C, vilket bidrar till

 • Ger mycket energi till kroppen
 • Stärkt Immunförsvar
 • Hälsosam och skinande hud

Det är också nästan 50% fiber, varav två tredjedelar lösliga och en tredjedel olöslig, vilket gör den till en kraftfullt probiotisk och så innehåller Baoab mer antioxidanter än någon annan hel frukt. Eftersom det är en naturlig källa till dessa näringsämnen är den mer biotillgänglig än tillverkade vitamintillskott, vilket innebär att våra kroppar lättare kan absorbera näringsämnena, vilket i sin tur garanterar ett ökat upptag. Förvånansvärt har baobab en naturlig hållbarhetstid på 3 år så det behövs inga tillsatser eller konserveringsmedel för produkter med Baobab, bara 100% rent baobab fruktmasspulver. Det har också en utsökt söt och citrusaktig smak, vilket passar många i smaken.

Näringsinnehåll per 100 g:
Energi 915,4kJ / 222kcal
Fett 0,2 g, av vilka mättade fettsyror 0,1 g
Kolhydrat 26,0 g, varav sockerarter 17,0 g
Protein 2,0 g
Dietfibrer 54,0 g Salt 0,01 g
Vitaminer / mineraler: C-vitamin 104 mg Kalium 2270 mg Kalcium 339 mg Magnesium 148 mg

Hälsofördelar

Som sagt är hälsoeffekterna av Baobab är många på grund av det höga näringsinnehållet. En anan positiv dak med att äta Baobab är att det har inte funnits några tecken eller rapporter om allergiframkallande effekter eller andra biverkningar till följd av konsumtion av superfrukten. Det beror på att kosttillskott med Baobab ofta används som ett 100 % naturligt tillskott. Kosttillskott med Baoab kan även hjälpa till att hantera blodsockernivåerna, då de motverkar de negativa sockernivå uppgångarna som är en bieffekt av att äta kolhydrater rika livsmedel som vitt bröd och pasta. Det höga näringsvärdet i ett rent kosttillskott av Baobab har även visat sig till kunna leda till:

 • Ökade energinivåer
 • Minskad trötthet
 • Stärkt immunförsvaret
 • Stödjer ett friskt hjärta
 • Hälsosamma blodsockernivåer
 • Ökad prestation
 • Förbättrad återhämtning från träning
 • Förbättra sömnsvårigheter
 • Främjer en frisk hud

Baobabpulvrets andra mirakulösa egenskaper är dess probiotiska effekt som lär främja en sund matsmältning och bidrar till en hälsosam tarmflora. I och med detta är pulvret även effektivt för personer med magproblem som diarré och förstoppning. Baobabans höga halt av på kalium kan även gynna dem som dricker mycket kaffe, Cola eller alkohol eller för dem som äter en natriumrik kost som till exempelvis färdiglagad mat.

Användningsområden av Baobab kosttillskott

Den största fördelen med Baobab, är om du äter den efter träningen. Rekomendationer är att exempelvis hälla i två teskedar organisk Baobab i en flaska vatten för att fylla på med kroppens elektrolyter, samt för att fylla kroppens förråd av kalium, magnesium och kalcium. Lägger du även till 1/4 tsk Himalayan rosa salt får du en riktigt naturlig och sockerfri sportdryck. Baobab passar också utmärkt för att förbättra och fylla på energinivåer, stödja immunsystemet, upprätthålla ett hälsosamt nervsystem och för att öka järnnivåerna i kroppen. Baobab passar utmärkt för att förbättra vakenhet och energinivåer, verka stödjande för immunsystemet samtidigt som det ökar tillförseln av järnnivåer till din kropp, samt hjälper till att upprätthålla ett friskt nervsystem.

Som ni läst ovan används Baobab vanligast som pulverform. Detta pulver går att få i sig på många olika sätt.

 • Strö pulvret på gröt eller yoghurt vid frukosten
 • Använd det i godsaker som bakning och i desserter.
 • Smoothies! För att göra en snabb smoothie använd 1-2 tsk baobabpulver med två eller tre glas kokos eller mandelmjölk. För en ännu godare smak kan man hälla i några frysta mangobitar, babaner eller annan favoritfrukt.
 • Som en dryck! Skapa en Baobab dryck genom att blanda 1 tsk baobabpulver i ett glas med kolsyrat vatten. Använd gärna detta isället för sockrade läskedrycker. Det är ett mycket nyttigare alternativ.
 • I såser! Baobab går bra att använda som ett komplement i citrussåser och andra rätter som ska ha en syrliga smak.
 • Använd baobab i alla rätter som du vill öka näringligt, men även rätter du vill ha bör ha en tjockare konsistens, som smoothies, rå yoghurt eller glass.

Hoppas den här artikeln har varit fördelaktig för dig som är intresserad av att få i dig maximalt med näring från en enda superfrukt.