Chaga (Sprängticka)

Vad är chaga?

liten bit chagaChaga är ett annat namn för sprängticka, (Inonotus obliquus). Namnet chaga används huvudsakligen när man pratar om svampen i ett medicinskt eller hälsokost sammanhang. I andra sammanhang är det vanligare att man kallar den sprängticka och betydligt fler svenskar vet vad sprängticka är än som vet vad chaga är. Många som vet att chaga är vanligt inom hälsokost vet inte att det rör sig om den i Sverige vanligt förekommande svampen sprängticka. Chaga kallas också för kungen av medicinska svampar.

Chaga är ett mycket bra kosttillskott som kan hjälpa till att stärka ditt immunförsvar då den innehåller mycket höga halter antioxidanter. Svampen har den högst kända antioxidanthalten av alla kosttillskott med ett ORAC värde på över 100 000 (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Detta kan jämföras med andra nyttiga livsmedel som är rika i antioxidanter såsom tex blåbär. Blåbärs ORAC-värde är 9000. Detta innebär att Chaga har mer än 10 gånger fler antioxidanter än blåbär.

Chagas innehåller vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, betulinsyra, melanin, fytonutrienter, ergosterol, betaglukaner, saponiner, steroler, triter-pener, SOD (superoxiddismutas) och aminosyrakomplex. Vid sidan av att vara bra för att stärka ditt immunförsvar så har chagas en lång rad andra hälsofördelar som vi kommer titta närmare på längre ner i denna artikel.

En kopp Chagas te varje dag är ett bra sätt att stärka sitt immunförsvar och undvika sjukdomar.

Förvara alltid chaga på en kall plats.

Var kan man köpa Chaga

Chaga kan köpas i många hälsokostbutiker. Du kan också köpa det online. Jag rekommenderar ofta att du beställer det online eftersom detta oftast är billigare och bekvämare än att gå till en lokal butik. Det finns flera butiker online såsom svenskkosttillskott som levererar snabbt och erbjuder gratis frakt.

Nedan hittar du ett antal chaga produkter som du kan köpa online och få laverade direkt.  De två översta produkterna levereras fraktfritt till ditt hem.

ProduktOmdömmeBetygKöp hos
holistic chaga Bäst i Test

Holistic chaga te är den bästa chaga produkt som vi har testat. Produkten är skördad i Finland rena skogar och är av mycket hög kvalité. Den ger ett mycket välsmakande te. Detta te är tyvär lite dyrare än många andra men är väl värd priset och om man köper nu får man får man 500ml Holistic kokosnötsolja gratis på köpet.

Gratis frakt
superfruit chaga Mycket Prisvärd

Superfruit chaga är den enligt oss mest prisvärda produkt på listan. Det är en bra produkt till en mycket bra pris. Produkten är fri från tillsatser och har en god mild smak.

Gratis frakt
chaga honung Bra om man har bråttom

Detta är en mycket bra produkt som går att äta direkt som den är utan att man behöver brygga te eller använda den i en smoothie. Honungen är mycket god och man kan äta en tesked direkt ur burken för att få de positiva hälsoeffekterna från både honug och chaga. Man kan också ha honungen i t.ex. te. Jag älskar denna produkt och den har helt ersatt vanlig honung i mitt hushåll.
instant chaga Bra om man har bråttom

Instant chaga är en annan produkt som är bra om man har bråttom eftersom man kan röra ner pulvret i en kopp varmt vatten och ha en färdig dryck. Man behöver inte heller oroa sig över hur mycket pulver man skall använda eftersom instant chaga är bekvämt portionsförpackat. Den enda anledningen att denna produkt inte får ett högre betyg är priset.
ph balans chaga

pH Balans chaga är ett bra chaga pulver som är prisvärt och som erbjuder allt som man förväntar sig från chaga utan att dra särskild uppmärksamhet till sig.
go for life chaga pulver

Go for life är ett annat chaga pulver som är bra men som inte utmärker sig på något speciellt sätt.
chaga pulver

Vild chaga pulver är ett bra alternativ för den dom som letar ett billigt chaga pulver att använda i smoothies och andra recept.
chaga pulver

Spireco chaga pulver är ett bra men lite dyrt chaga pulver som i våra ögon inte erbjuder något extra för att rättfärdiga det lite högre priset.

Hälsofördelar

Chagas innehåller mycket stora mängder antioxidanters vars hälsofördelar är väl belagda. Tillskottet kan därför hjälpa dig att få ett starkare immunförsvar och motverka risken att du skall bli sjuk. Antioxidanter kan hjälpa minska risken för en lång rad olika sjukdomar. Bland dessa hittar men en rad mycket allvarliga hälsoproblem såsom cancer och hjärtsjukdomar. Om du däremot som de flesta av oss äter en diet som kunde vara bättre så kan chagas hjälpa dig få i dig mer antioxidanter.

Det finns också mycket indikationer att chagas kan vara effektivt mot inflammationer. Svampen har i århundraden används mot magproblem.

Chagas innehåller mycket höga halter melanin som kan hjälpa dig få friskare hud.

En av de stora fördelarna med chagas te och även andra örttéer är att de ger dig antioxidanter utan att bidra med några kalorier. Det är med andra ord ett mycket bra sätt att förbättra din diet utan att behöva dra ner på något annat.

Det finns även många som supplementerar sin diet med chaga som behandling mot en rad olika sjukdomar. I samtliga fall nedan finns det indikationer på att tillskottet kan hjälpa mot dessa sjukdomar men det finns inga vetenskapliga bevis att så verkligen är fallet. Det kan vara värt att pröva chaga om du lider av någon av dessa sjukdomar men det är viktigt att du förstår att du inte kan vara säker på att det verkligen kommer hjälpa och du skall aldrig använda chaga istället för annan behandling. Om du väljer chaga skall du använda det som en extra behandling vid sidan av den vanliga medicinering för att maximera dina chanser att bli frisk. För att maximera dina chanser att något hjälper och för att bli frisk så snabbt som möjligt.

Psoriasis

En studie i ryssland 1973 visade att chagas kan vara mycket effektivt mot Psoriasis. Studien bestod av 50 personer med Psoriasi och alla blev under studien av med sin Psoriasi. Detta tyder på att Chaga är mycket effektivt mot Psoriasi och att det verkar möjligt att bota denna åkomma med detta tillskott. Med detta sagt spå var studien relativt liten och det krävs fortsatta studier innan vi kan med säkerhet säga att chaga botar Psoriasi. Den ryska studien kan ha varit felaktigt genomförd eller förfalskad. Men det faktum att alla blev botade är ett mycket bra tecken och om du har Psoriasis så är det värt att pröva chaga för att se om det kan bota din Psoriasis. Tillskottet är relativt billigt och har relativt få biverkningar så det finns lite att förlora och mycket att vinna.

Hjärtsjukdommar

Chagas innehåller mycket antioxidanter som kan hjälpa till att motverka hjärtsjukdomar. Det finns också tecken som tyder på att tillskottet kan hjälpa om du redan har ett hjärtproblem genom att tunna blodet och sänka blodtrycket. Fler studier krävs för att man slutgiltigen skall kunna säga vilken effekt chagas kan ha på hjärtsjukdommar.

Cancer

Ett antal studier har visat att chaga innehåller ämnen som kan hjälpa till att motverka och behandla cancer. Inga studier har dock nått ett slutgiltigt resultat och det är därmed oklart hur effektiv chagas kan tänkas vara mot cancer.

Diabetes

Tillskottet tro ha en blodsocker sänkande effekt. Detta gör det till ett potentiellt mycket farligt tillskott för diabetiker om de inte vet om och är förbereda på denna effekt. För diabetiker som är medvetna om denna effekt kan dock chaga potentiellt vara en bra metod för att hjälpa till att reglera och hålla nere blodsockret.

De vetenskapliga studierna om huruvida chaga kan sänka blodsockerhalten och hjälpa till mot diabetes är bristfällig och det är inte bevisat att tillskottet kan hjälpa.

Leversjukdomar

Chaga innehåller en stor mängd antioxidanter samt betulin. Antioxidanter och betulin är kända för att kunna hjälpa till att rena levern från gifter. Detta kan hjälpa till att hålla levern frisk och kan hjälpa till att motverka skador om levern tillfälligt utsätts för stora mängder gifter. Detta kan även underlätta för en skadad lever att göra sitt jobb eftersom det minskar mängden gifter i levern. Jag har dock inte hittat något som indikerar att chagas kan hjälpa till att bota leversjukdomar eller reparera en skadad lever. Allt tillskottet kan göra är att hjälpa levern fungera bättre i sitt nuvarande tillstånd. Detta kan dock hjälpa till höja din levnadsstandard dramatisk om du lider av en leversjukdom och kan potentiellt hjälpa till att sakta ner fortsatta skador på din lever.

Det är värt att pröva chaga om du har problem med levern. Det kan ge dig ett bättre liv. Men förvänta dig inga under. Tillskottet kommer troligen inte att bota de skador du har på levern.

Tuberkulos

Det påstås att chaga kan hjälpa mot tuberkulos genom att hämma tillväxten hos Mycobacterium tuberculosis. Den vanligaste tuberkulos bakterien. Jag har dock inte kunnat hitta några bevis eller vetenskapliga studier som stödjer detta. I nuläget måste jag klassificera detta som spekulation.

Andra sjukdomare

Det finns mycket information på internet som hävdar att chaga är effektivt mot en lång rad andra sjukdomar. Det finns dock mycket lite som stödjer dessa påståenden och du skall aldrig välja chaga över andra mer beprövade behandlingar eller mediciner. Med detta sagt så kan chaga främja ditt immunförsvar att hjälpa kroppen besegra olika sjukdomar. Med detta sant är det ofta värt att pröva chaga för att se om det kan hjälpa så länge man även fortsätter ta sin egen medicin. Se det som ett supplement som låter dig bli frisk fortare. Inte en lösning i sig själv.

Kan chaga bromsa åldrande

Det finns inga slutgiltiga bevis på att detta tillskott kan hjälpa till att bromsa ditt åldrande. Det finns dock mycket som tyder på att antioxidanter kan hjälpa till att hålla dina celler friska och hjälpa till undvika att du eller dina celler åldras i förtid. Det är med andra ord relativt troligt att chaga kan hjälpa dig att leva längre om du gör det till en del av din dagliga diet.

Chaga te

Chaga te är te som kokas på finmalt torkat chaga pulver. Drycken är mycket god och har en god krämig smak av miljon. Téer innehåller mycket stora mängder antooxidanter och kan vara mycket bra för din allmänna hälsa. Chaga te kan också hjälpa mot en lång rad olika hälsoproblem. Téet skall inte användas istället för medicin utan endast som ett komplement till andra behandlingar och I förebyggande syfte för att undvika att du blir sjuk i framtiden.

Chaga te är det enklaste och bästa sättet att få i sig detta tillskott. Antioxidanterna är lättare för kroppen att tillgodo göra sig i te än de är i tablettform. Båda metoderna är dock bra.

Vad är chaga te bra för

Chaga te har samma fördelar som andra former av chaga har. Chaga te är med andra ord bra för att stärka ditt immunförsvar och hjälpa till att förebygga sjukdomar. Genom att dricka en kopp chaga te varje dag så kan du få i dig en mycket stor mängd antioxidanter utan att få i dig extra kalorier. Detta är mycket bra eftersom det låter dig förbättra din diet utan att du behöver byta ut något som ingår i din diet nu och utan att du riskerar att gå upp i vikt.

Om du vill veta mer om exakt vilka hälsofördelar detta de har så rekommenderar jag att du läser vår allmänna sektion om chagas hälsofördelar här.

Chaga te recept

Nedan kommer några goda recept som låter dig få större variation på ditt chaga te. Kom ihåg att många av dessa recept skapar drycker som innehåller kalorier och du förlorar därmed fördelen av att få i dig extra antioxidanter utan extra kalorier. Många är dock mycket goda och väl värda att pröva.

Chaga Chai Latte recept

Detta recept tar ca 5 minuter att laga.

 • 1 sticka kanel (eller 1 tesked malen kanel)
 • Kardemumma (efter smak)
 • Några korn svart peppar
 • Nejlika(efter smak)
 • 1 liten skiva ingefära
 • Chaga te pulver


Koka tepulvret och kryddorna tillsammans i en panna vatten. Jag föredrar att använda en stekpanna eftersom jag upplever att den större vattenytan ger ett bättre resultat. Koka upp vattnet och låt allt sjuda under ca 5 minuter. Tillsätt en deciliter mjölk och koka upp på nytt. Téet är nu färdigt att servera. Filtrera téet om du inte vill ha kvar kryddorna och te pulvret i téet. Jag föredrar att ha det kvar för extra smak och för att få i mig alla antioxidanter men många föredrar att filtrera téet innan de dricker det. Jag rekommenderar att du prövar båda metoderna och använder dig av den du tycker är godast.

Chaga choklad Smoothie recept

chaga choklad smoothieDetta recept ger en god och hälsosam smoothie.

 • En half frusen banan

 • 2 dl frusna bär. Jag föredrar en blandning av blåbär, hallon och björnbär-

 • 1 kopp chaga te (tillblandat)

 • 1 matskedd kakaopulver. Använd mer om du föredra en starkare chokladsmak. Denna smoothie är också mycket god helt utan kakao. Kakaon bidrar dock med ännu mer antioxidanter och teobromin som kan hjälpa dig gå ner i vikt.

 • Lite kanel.

 • Fettfri lättyoghurt. (för en lenare karaktär. Inte nödvändigt)

Blanda samtliga ingredienser i en mixer och mixa väl tills du har skapat en mjuk drickbar smoothie.

Fler Chaga recept kommer att postas vid ett senare datum.

Biverkningar

Chaga har mycket få biverkningar om du är en frisk men kan ha farliga biverkningar om du lider av vissa sjukdomar. Du kan läsa mer om detta längre ner på sida.

De vanligaste biverkningarna är:

 • Blodförtunnande: Chaga kan leda till tunnare blod och göra det svårare för blodet att levra sig, Detta är inte ett problem hos friska individer men kan ge problem för individer med blödarsjuka. Att använda detta tillskott kan göra att du lättare får blåmärken. Tillskottet kan samverka med andra blodförtunnade medel såsom aspirin och wafarin. Samverkan medan chaga och andra blodförtunnande mediciner kan vara farligt.
 • Sänkt blodsocker: Tillskottet tros kunna leda till sänkt blodsocker. Detta kan vara en önskad effekt men det kan också orsaka problem hos individer med diabetes om de inte är medvetna och förberedda för denna biverkning.
 • Farligt vid kirurgi: Tillskott kan vara farligt om man skall genomgå kirurgi. Du kan läsa mer detta nedan.
 • Förvära Autoimmuna sjukdommar: Chaga kan stärka ditt immunförsvar vilket kan vara skadligt om du lider av en autoimmun sjukdom som angripper din kropp.

Är chaga farligt?

Chaga och chaga te är inte farligt om du är en normal frisk individ. Det kan dock vara farligt om du lider av vissa sjukdomar och om du lider av en permanent sjukdom kan det vara en bra ide att prata med en läkare innan du börjar dricka chaga te. Ett exempel på detta är att svampen kan stärka immunförsvaret vilken kan få negativa effekter om du lider av en autoimmun sjukdom såsom tex. MS eller arthritis. Chaga kan också orsaka problem om du lider av någon form av blödarsjukdom.

Chaga kan sänka blodsockernivåerna och det är därför mycket viktigt att du håller koll på ditt blodsocker om du har diabetes och vill ta Chagas. Detta kan vara en önskvärd effekt men det kan vara farligt om man inte är medveten om den.

Inför kirurgi

Chaga kan sänka ditt blodsocker och förtunna ditt blod. Detta gör det potentiellt farligt att äta detta tillskott innan kirurgiska ingrepp. Om du vet att du skall genomgå kirurgi bör du sluta ta chaga minst en vecka innan operationen. Detta gäller oavsett om du äter tabletter eller dricker chaga te. Vänta minst två veckor efter det kirurgiska ingreppet innan du börjar ta tillskottet igen. Hur länge du bör vänta kan dock bero på hur omfattande ingreppet är och det är alltid bättre att fråga doktorn när han tycker det är säkert att börja äta chagas igen istället för att lyssna på råd från internet.

Om du råkar ut för en olycka och behöv akut kirurgi skall du alltid meddela läkare och sjuksköterskor om att du äter chagas så att de kan ta detta i beaktande och vara beredda på eventuella komplikationer som detta kan skapa.

Gravid mödrar & Mödrar med spädbarn

Gravida mödrar och mödrar med spädbarn bör undvika att ta detta tillskott. Det finns inget som indikerar att det skulle vara farligt att ta tillskottet under denna period men alltför lite är känt om vilka effekter det kan ha och det är därför bäst att undvika chagas helt och hållet.

Sprängticka

Chaga är som tidigare nämnt namnet som sprängticka har i hälsokostbutiker. Sprängtickan är vanlig i hela Sverige och kan hittas i nordliga skogar i hela Norra hemisfären. Detta inkluderar förutom Sverige och resten av norden även Norra Europa, Ryssland, Kina, Japan, Korea, Usa och Kanada. Svampen hittas i hela norra barrskogsbältet. Sprängticka är vanligare längre norrut.

Sprängticka, chaga, på björkstamSprängtickan har liten ekonomisk betydelse i Sverige och större delen av sprängtickan som finns tillgänglig i handeln kommer istället från Ryssland eller Kanada.

Sprängtickan är en parasiterande svamp som huvudsakligen hittas på björkar men som även kan angripa andra träd såsom Ek. Det är normalt bara på björk som de stora utväxterna som vi förknippar med sprängticka uppstår. På andra träd lever svampen oftast som tumörer inne i stammen.

Svampen växer i trädet tills det dör. Detta kan ta 10-80 år. Det är först när trädet är dött som svampen påbörjar sexuell förökning och sprider sig vidare genom sporer. Döda träd är med andra ord nödvändigt för att sprängticka skall kunna föröka och sprida sig.

Försök har gjorts att odla sprängticka pga svampens store ekonomiska värde. Försöken har delvis lyckats men det svampar som odlar har inte samma egenskaper och inte samma innehåll dom svampar som har växt i det vilda. Det är därför ännu inte möjligt att kommersiellt odla denna svamp. Det är möjlig att kommersiellt odling på björkträd skulle kunna lösa de problem man hittills har upplevt när man har försökt odla svampen på andra medium.

Hur skördar man chaga

Chaga skördas genom att man skär loss dem från träden. Man skördar både den del av svampkroppen som är utanpå trädet och den del av svampkroppen som går in i trädet. Man skall vara försiktig för att undvika att skada trädet alltför mycket. Om svampen går långt in i stammen på trädet så kan det vara bättre att inte vara girig och inte skörda hela svampen. På detta sätt blir det lättare för björken att överleva och om man har tur så växer svampen ut igen så att man kan skörda den igen om några år.

Du behöver inte vara försiktig för att få loss hela svampen i en enda del. Du kan ta en liten bit i taget så att du ser vad du gör och kan undvika onödiga skador på björken.

När du har skördat sprängtickan skall du omedelbart skära den i små bitar och torka den på låg värme. Om du inte skär den i små bitar så kommer svampen att mögla istället för att torka. OM du inte vill torka svampen kan du även omedelbart koka den till dekokt.

Man kan även välja att fermentera svampen.

Du skall inte äta chaga rå. Huvuddelen av antioxidanterna ligger låste i kitin som din kropp inte kan bryta ner. Svampen måste hettas upp (eller fermenteras) för att du skall kunna tillgodogöra dig näringsämnena.

Sprängticka omfattas inte av allemansrätten

Det är viktigt att veta att sprängtickan inte omfattas av allemansrätten och man får med andra ord inte skörda svampen när man är ute i skog och mark. Om man vill skörda sprängticka så behöver man markägarens tillstånd. Detta beror på att sprängtickans kropp går in i trädet och det är mycket enkelt att skada trädet när man skördar sprängticka.

Stöld av sprängticka har börjat bli ett allt större problem i Sverige. Ligor ger sig ut ock skördar svampen utan tillstånd p.g.a. dess höga värde. Ligorna är kända för att slå till i villa trädgårdar så väl som ute i skogen. Stölderna i villa trädgårdar är speciellt problematiska eftersom de kan orsaka stora ekonomiska skador för husägaren eftersom de kanske inte bara får sin sprängticka stulen utan kanske också måste spendera många tusen för att anlita en trädfällare för att ta ner trädet som tjuvarna har skadat och som nu är en fara för omkringliggande hus.