Varför behöver vi fett?

För mycket fett i kosten kan vara skadligt men att inte få nog fett kan också vara skadligt.  På denna sida kan du läsa om varför vi behöver fett och vad fett gör i kroppen.

10 skäl till att vi behöver fett

 1. För att boosta immunförsvaret

  Vissa sorters fett, såsom Omega3 och enkelomättat fett, kan stödja immunförsvaret och göra kroppen mot motståndskraftig mot inflammationer.

 2. För att bygga nya hjärnceller

  Precis som våra muskler byggs upp av protein är vår hjärna uppbyggd av fett, och fett behövs för att skapa nya hjärnceller. Tidigare trodde man att nya hjärnceller inte kunde bildas hos vuxna, men detta har visat sig vara fel.

  Hjärnan behöver fett

 3. För att absorbera vissa vitaminer

  Det är mycket svårt att få tillräckligt med fettlösliga vitaminer i kosten, och faktiskt absorbera dem i kroppen, om man rensar bort allt fett från maten. Exempel på viktiga vitaminer som är fettlösliga är A och D.

 4. För att känna oss ordentligt mätta

  Att äta fett när man försöker gå ned i vikt kan verka motsägelsefullt, men en välkomponerad måltid som innehåller en hälsosam mängd bra fett gör att vi känner oss mättare och nöjdare, vilket i sin tur minskar risken för att vi ska börja småäta onyttigheter. Bland annat har studier visat att fett i kosten hjälper till att hålla blodsockret jämnare och kan göra så att kolhydrater i maten absorberas långsammare.

 5. För att orka med fysiska utmaningar

  Fett i värdefullt som bränsle när vi ska anstränga oss fysiskt.

 6. För att transportera kolesterolet

  I blodomloppet transporteras kolesterol tillsammans med fett, och fettet ser till att kolesterolet hålls flytande. Många lärde sig att vara rädda för kolesterol under 1980-talet, men sanningen är att kolesterol är viktigt för uppbyggnaden av hormoner i kroppen, och det ingår även i cellmembranens struktur.

 7. För att hålla huden i gott skick

  Fett behövs för att huden ska hålla sig i bra skick. Kroppen använder bland annat fett för att hålla kvar fukt i huden, och för att transportera både näring och slaggprodukter till och från cellerna.

  din hud behöver fett

 8. För att motverka undervikt

  Hos personer som är i riskzonen att drabbas av undervikt, till exempel äldre med tuggsvårigheter, är bra fetter i maten en utmärkt metod för att få in extra kalorier i kosten.

 9. För att skapa en kalorireserv

  Människor och andra däggdjur lägger upp en kalorireserv i form av fett för att kunna överleva perioder med kalorunderskott. Vi är många som dagligen kämpar för att den där kalorireserven inte ska bli alltför stor, men det krävs inte mycket för att man ska inse hur pass värdefull den i grund och botten är. Om man till exempel ger sig ut på en längre vandring eller liknande strapats kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med kalorier, man hamnar på kaloriunderskott och kroppen börjar ta av fettreserverna – vilket absolut är att föredra istället för att förlora muskelmassa.