Guarana

guaranaGuarana framställs från fruktbusken Paullinia cupana Kunths som går att finna i regnskogen i Venezuela och i norra Brasilien. På guarana busken växer det frukter vars frön anses vara väldigt nyttiga. Det är dessa fröna man använder för att framställa guarana. Frukten från Guaranabusken är röd med svarta frön och påminner lite om kaffebönan i utseendet. Den är precis som kaffebönan rik på koffein.  Frukten  har en karaktäristisk smak och används som smaksättare i Brasilien.

Den viktigaste aktiva ingrediensen i Guarana är Guaranine, det är ungefär samma sak som koffein. Frukten brukar ibland kallas ”det naturliga koffeinet”. Dessa frön är väldigt rika på koffein och de verkar stimulerande och urindrivande.

Guarana används ofta för att bidra till en ökad mental prestation och för att gå ner i vikt. Traditionellt sett använde indianstammar i Brasilien Guaranan som energidryck innan de skulle ge sig på jakt. Idag är Guarana en vanlig och trendig ingrediens i energidrycker och i kosttillskott som säljs över hela världen. Anledningen till att man lägger till guarana i energidrycker är just för de uppiggande egenskaperna. Inom läkekonsten har man använt guarana för att motverka och bota magbesvär och trötthet sedan lång tid tillbaka.

Guarana innehåller ämnena guaranain, teobromin och teofyllin som verkar stimulerande på det centrala nervsystemet. Dessa ämnen har även egenskaper som gör att koncentrationen ökar. I och med dessa ämnens effekter så är guarana ett utmärkt val att använda sig av vid aktiviteter såsom vid hårt arbete, studier som kräver hög koncentration eller vid fysisk ansträngning som träning.  Ämnet är också känt för att kunna höja ämnesomsättningen och göra det lättare att träna hårt. Båda dessa saker hjälper dig gå ner i vikt och Guarana är därför vanligt i bantningspiller.

Köp Guarana

ProduktOmdömmeBetygKöp hos
pure guarana Marknadens bästa Guarana produkt. Pure Amazon kommer i kapslar som gör det mycket enkelt att ha produkten i väskan och ta en när man behöver extra energi. Är lättare att dosera än pulver.
Gratis frakt
go for life guarana Ett mycket bra val för den som letar efter ett ekologiskt odlat guarana pulver som fungerar bra i shaker, teer och juicer,
Gratis frakt
gerimax instant energy Gerimax instant energy är ett mycket bra val om du vill få extra energi men är tyvärr inte något rent guarana tillskott utan innehåller även andra ingredienser.
Gratis frakt
green energy te Ett bra te som ger mycket energi. Det låga betyget reflekterar enbart att detta inte är ett särskillt bra Guarana tillskott eftersom det enbart innehåller en mindre mängd. Skulle få högre betyg om vi bedömde det som ett te.
Gratis frakt

Guaranans effekter i kroppen

De mest omskrivna effekten från guarana kan tillskrivas koffeinet. Frukten innehåller väldigt mycket koffein, upp till 5-6 viktprocent. Detta kan jämföras med en kaffeböna som har cirka 1-2 % koffein. Koffein kan ge flera olika effekter i kroppen för den som intar det. Bland annat verkar det uppiggande och temperaturhöjande.  Hos vissa verkar koffeinet även med en bidragande effekt till en ökad kognitiv förmåga. Koffein binder de så kallade adenosinreceptorer i det centrala nervsystemet. Adenosin, som normalt är det som binder till dessa receptorer, är en signalsubstans som bland annat stimulerar känslor av trötthet. När vi får i oss koffein kommer koffeinet att binda till adenosinreceptorerna, vilket förhindrar att adenosin kan binda dit och göra dig trött. Koffein förhindrar alltså att adenosin gör oss trötta och detta i sin tur är förklaringen till varför koffeinet har sina uppiggande effekter.

Koffein har även en temperaturhöjande effekt i kroppen. Genom att temperaturen höjs i kroppen går det åt mer energi och det är anledningen till att koffein ett verksamt ämne som kan hjälpa den som vill få igång fettförbränningen i kroppen. Koffein kan också hjälpa till för att stimulera frisättningen av adrenalin i kroppen. Adrenalin är en så kallad signalsubstans som är känd för att ha en aktiverande effekt för det så kallade fight-or-flight-systemet. Detta system förbereder oss för att reagera om en hotande fara närmar sig. När detta system aktiveras ökar bland annat blodflödet till musklerna och luftrören vidgas. Adrenalinet gör med andra ord att vi bli alerta  vilket många eftersträvar  inför ett kommande träningspass. När kroppen hamnar i ett fight-or-flight läge skapas en adrenalinfrisättning i kroppen och det kräver också mycket energi. Att öka kroppens energi kan fungera som ett hjälpmedel för att öka kroppens förbränning.

Användningsområde av Guarana

De röda bären skördats och läggs i vatten för att det röda skalet ska falla av. Efter det soltorkas och ugnstorkas fröna och därefter mals de ner till ett fint pulver. Det är det här pulvret som sedan används i olika produkter. Det vanligaste användningsområdet för pulvret är framför allt i drycker av olika slag. I Sverige återfinns guarana främst i energidrycker av olika slag samt i kosttillskott. I Brasilien, som är guaranans hemland, är Guarana exempelvis en ingrediens i den mycket populära läskedrycken med namnet Guarana Antarctica. På grund av det höga koffeininnehållet är det fördelaktigt att undvika Guarana om du är gravid, ammande, eller har problem med hjärtat.

Nu för tiden använder många Guarana som ett bantningsmedel då det är populärt är i bantningspiller och fettförbränningstabletter. Detta för att guarana innehåller den höga halten koffein som har en egenskap att öka fettförbränningen. Guarana finns även i flera andra produkter såsom tuggummi, halstabletter, örttéer, detox teér, som ingrediens i vissa bröd och i viss typer av snus.

Guaranapulver är en perfekt tillsats för att blanda i en smoothie, men kan även blandas med juice eller vatten.

Guarana som kosttillskott

Guarana kosttillskott är en källa till mineraler, vitaminer och fettsyror som kroppen behöver. Därför beskrivs guaranapulver ofta som en så kallad superfood, som ger superegenskaper för kroppen och för hälsan. Guaranapulver ger mycket energi och styrka åt både huvudet och kroppen. Detta på grund av den höga halten av antioxidanter som guaranapulvret innehåller. Guaranapulver kan i vissa fall även rekommenderas till personer som har svårigheter med att hålla vikten. Eftersom Guarana dämpar aptiten ngot och även snabbar upp ämnesomsättningen ökar på så vis förbränningen i kroppen. Nedan följer några av effekterna man kan få genom att använda produkter med Guarana:

  • Guarana kosttillskott motverkar trötthet
  • Ökar energi
  • Hjälper i koncentration
  • Stimulerar hjärnans funktion
  • Minskar aptiten
  • Stärker immunförsvaret
  • Öka förbränningen och ämnesomsättningen
  • Lämplig för vegetarianer och veganer
  • Kan användas av både män och kvinnor

Näringsinnehåll i vanligt kosttillskott gjort på Guaranapulver

Näringsvärde/100g
Energi 313 kcal
Kolhydrater 59,06 g
Fett 2,95 g
Stärkelse 51,95 g
Tanin 1704,44 mg
Koffein 3,94 g
Teobromin 0,01g
Teofyllin (g/100g) No <0,01 d
Vitamin B1 . Tiamin 0,35 mg
Beta ~ karoten 211 ug
Vitamin A (UI/100g) 117 UI
Protein 12,67 g
Totala fibrer 12 21g
Kalcium 33,2 mg
Järn 2,04 mg
Fosfor 177 mg
Kalium 516 mg
Natrium 1,0 mg

Förvarings

Kosttillskott gjort på Guaranaulver rekommenderas förvaras torrt i rumstemperatur och bör vara oåtkomligt för barn. Har du öppnat förpackning bör den förvaras i ett kylskåp, eller annat kallt rum. Kosttillskotten bör förbrukas inom en period på 30 dagar och det är viktigt att förpackningen är väl tillsluten. Guaraná innehåller mycket koffein, överdosera det därför inte och gravida/barn ska undvika.

Användnings

Användning: 1 krdm – 1/2 tsk dagligen beroende på hur van man är med att få i sig koffein. Det är många som använder Guarana för att göra en ”guaraná-latte” med guaraná och kakaopulver och lite honung i varm mjölk. Ett annat användningsområde är att strö lit guaranapulver över yoghurten/gröten eller varför inte ha i bakelser eller en smoothie.

Positiva effekter

De positiva effekterna av Guaranapulver är ökad minnesförmåga, uppmärksamhet och en bättre koncentrationsförmåga. Guaranapulver anses även påverka humöret positivt och har visat sig ha en sexuellt stimulerande förmåga. Att äta Guaranapulver kommer få dig att känna en högre energinivå, vilket kommer resultera i att du klarar träningspasset bättre och mer effektivt. Och tillsammans med Macapulver som är ett naturläkemedel från Peru med effekter som ökad uthållighet och styrka och kalcium boostas effekten av Guaranapulvret ytterligare och det resulterar i en ökad fettförbränning.

Guaranapulver passar även bra för yrkesarbetarens långa dagar, studenter, nattarbetare eller för dig som har ett jobb med tidiga morgnar eller ska på en lång bilfärd. De uppfriskande och vitaliserande egenskaperna i Guarana främjar god hälsa i kropp och själ och kan således också användas på ett förebyggande sätt för alla som väntar sig en krävande dag.

Möjliga biverkningar

Guarana innehåller mycket koffein som kan orsaka nervositet, irritabilitet, sömnlöshet eller snabba hjärtslag. Undvik detta tillskott om du vet att du har låg koffeintolerans.  Det är bäst att undvika att äta detta tillskott på kvällarna om man har svårt att sova om man dricker kaffe på kvällen.

Om du är gravid eller ammar eller har en fibrocystisk bröstsjukdom skall du alltid kontakta din sjukvårdspersonal innan du använder produkter innehållande Guarana. Det har visat sig att Guaranapulver på grund av alkaloiderna (en grupp kvävehaltiga ämnen som finns i växter) kan ge oönskade effekter på ofödda barn och det är därför normalt bäst att undvika tillskottet om du är gravid eller planerar att bli gravid.

Guaranapulver kan orsaka ryckningar, nervositet och hjärtklappning om det tas tillsammans med kaffe. Detta beror på att Guarana precis som kaffe innehåller mycket koffein. Om du äter båda samtidigt kan du få i dig en alltför hög dos.

Forskning och studier

Det har tyvärr inte gjorts så många studier på frukten och de studier som har gjorts är endast genomförda på råttor. Det finns så vitt vi vet ingen forskning baserad på människor.

Resultatet från de studier som ha gjorts visar på positiva resultat och effekter i kroppen vid intag av Guarana. Dessa positiva effekter beror troligtvis främst på det höga koffeininnehållet. Koffein är ett ämne som har mycket forskning bakom sig med vetenskapligt bevisade effekter. Koffein ger ökad vakenhet, fokus.  De flesta svenskar är välbekanta med koffeinets effekt.

I och med att det inte gjorts så många studier bör man ställa sig frågan om guarana pulver har några andra positiva effekter, förutom att frukten innehåller koffein. Även om guarana nu inte skulle tillföra något ”extra” så är det, precis som rent koffein, ett riktigt potent och ett effektivt tillskott för den som vill ha en uppiggande effekt. Observera att detta endast är baserat på resultat från studier och alla människor känner olika effekter. Många känner att så positiva effekter av superfröet att det gör det värt att äta dem.